Přiblížil se konec dánské královny? Nad budoucností Wozniacké visí velký otazník

- Jan Vojkůvka

Už skoro celý rok bojuje s revmatoidní artritidou. Kromě toho Caroline Wozniackou trápí další drobná zranění, kvůli kterým není probíhající sezona vůbec snadná. Zatímco před měsícem v Charlestonu došla až do finále, minulý týden se její zákeřná nemoc ozvala v plné síle a Dánka následně kvůli bolestem zad odehrála v Madridu jen tři gemy. Jak dlouho bude ještě podstupovat tyto útrapy?

To je otázka, která netrápí jen samotnou dánskou tenistku, ale i její nejbližší. Zejména pak jejího bratra Patrika, poloprofesionálního fotbalistu, který se zamyslel v posledním rozhovoru nad budoucností své sestry.

„Je to strašné,“ přiznal Wozniacki. „V Charlestonu hrála tak dobře, stejně tak se jí výborně trénovalo v Monaku. A pak se během jednoho dne projeví ta její nemoc. Samozřejmě mám jako bratr o ní trochu starosti, a to i s ohledem na to, jak dlouho ještě vůbec může hrát.“

Revmatoidní artritida se u Wozniacké objevila během loňského léta, kdy dánské tenistce sdělili lékaři její diagnózu. Nemoc, jež postihuje především klouby, je nevyléčitelná. Projevuje se například otoky, ztuhlostí nebo bolestmi a symptomy mohou zahrnovat rovněž únavu a horečku.

Sama Wozniacká přiznala, že než se o své nemoci dozvěděla, stalo se jí, že po probuzení nebyla schopná zvednout ruce nad hlavu. A i když se zdálo, že se s nemocí dokáže dobře vypořádat, jakmile se po čase opět ozve, nenadělá zhola nic...

Caroline navíc přiznala, že jí nemoc narušila i přípravu na turnaj v Madridu. „V posledních pár dnech u mě zase RA propukla. Měla jsem nateklé ruce a klouby a všude jsem cítila bolest. Ale jsem odhodlána, že mě to nezastaví,“ napsala na Twitter bojechtivě. Z věčných problémů však vzešly i problémy se zády, kvůli kterým ukončila své účinkování v Madridu už po pouhých třech gemech.

V červnu tohoto roku se má Wozniacká vdávat za bývalého basketbalistu Davida Leeho. A raketu na hřebík zatím věšet nehodlá. Jenže...

Bývalá světová jednička získala v minulé sezoně tolik vytoužený grandslam a dosáhla všeho, čeho mohla. I to může být důvodem k tomu, aby tato sezona byla třeba její poslední, s vidinou k možnému založení rodiny. A fakt, že i v kruhu nejbližších se objevují (jako v případě Patrika) pochybnosti ohledně schopnosti vydržet tolik útrap s nemocí, jež dokáže zničit veškerou přípravu na tenisové turnaje, nenasvědčuje fanouškům dánské hráčky nic dobrého.