Kvitová zahájila obhajobu v Madridu. Může stanovit nový rekord WTA

- Jan Vojkůvka

Obhajoba loňského titulu v Madridu začala pro Petru Kvitovou tím nejlepším možným způsobem. V souboji s Američankou Sofií Keninovou si připsala hladkou výhru 6:1, 6:4 a v cestě za případným triumfem a novým rekordem WTA ji čeká už jen pět překážek.

Kvitová, jež v této sezoně jako jediná žena dokázala vyhrát dva tituly, se může na turnaji v Madridu zapsat do historie ženského okruhu. Pokud by se jí podařilo obhájit své loňské prvenství, stala by se vůbec první tenistkou, která by vyhrála jeden turnaj WTA Premier Mandatory čtyřikrát.

Turnaje WTA Premier Mandatory, které se ročně hrají jen čtyři, byly zavedeny v roce 2009 a hrají se pravidelně v Indian Wells, Miami, Madridu a Pekingu.

A právě podnik v Madridu dokázala Kvitová vyhrát už třikrát v letech 2011, 2015, 2018. Třikrát na jednom turnaji dokázaly triumfovat, stejně jako Kvitová, ještě Serena Williamsová a Victoria Azarenková, obě v Miami.

Tenistka, jež chce vyhrát podnik z kategorie WTA Premier Mandatory, musí předvést obrovskou fyzickou a psychickou odolnost, jakou se prezentují i šampionky grandslamových turnajů, což potvrzuje i Kvitová. „Musíte vyhrát šest zápasů. V pouhých osmi dnech. Je to jako grandslam,“ řekla v rozhovoru pro WTA před začátkem Mutua Madrid Open.

„Je potřeba být připraven od prvního kola, také zůstat zdravý. Antuková sezona navíc teprve začíná a nikdy nevíte, co se stane,“ pokračovala vítězka ze Stuttgartu, kde antukovou část roku zahájila nejlepším možným způsobem. „Je dobré vědět, že mohu na antuce hrát dobře. Nemyslím si, že bych měla na tento povrch nějaký dobrý herní styl, ale nějakým způsobem se mi daří hrát pěkný tenis.“

Proč se Kvitové zrovna v Madridu tolik daří? To se pokusila česká tenistka také odhalit. „Míčky více létají, což znamená, že si pro ně mohu chodit a to je pak pro soupeřku obtížnější. Kurty tolik nekloužou, což mi taky vyhovuje.“

Úspěšnost potvrdila už proti Keninové, kterou přehrála za pouhých 78 minut. Jedinou ztrátu podání si připsala ve chvíli, kdy vedla 6:1, 4:3 a měla výhodu brejku. A i když Američanka srovnala na 4:4, Kvitová na returnu znovu zabrala, sebrala jí servis a duel dopodávala.

Aby se zapsala do historie jako první hráčka se čtyřmi tituly z jednoho turnaje WTA Premier Mandatory, potřebuje ještě 5 výher. A hned v dalším kole může číhat její krajanka Barbora Strýcová, pokud ta zvládne souboj s francouzskou kvalifikantkou Kristinou Mladenovicovou.