Muchová po bolavém finále: Déšť mi nepomohl, snad neonemocním

- Jakub Slunečko

Hodně blízko bylo k tomu, aby Karolína Muchová dotáhla senzační jízdu na J&T Banka Prague Open až k titulu. Švýcarské soupeřce a tenisové kamarádce Jil Teichmannové ale za bezmála tři hodiny podlehla a porážku pak oplakala. „Mrzí mě to hodně, počasí dnes mé hře moc nepomohlo,“ řekla po finále Muchová.

Už od rána se nad centrálním kurtem smrákalo. Předzápasová kariérní rozlučka Lucie Šafářové se ještě uskutečnila v pořádku, ale během dlouhé finálové přetahované začalo pršet. Zápas se na chvilku přerušil, ale pak se hrálo dál, i když míčky postupně nasákly vodou.

„Míče byly pomalé, balón nešel zabít,“ popisovala obtížné podmínky finálového boje poražená Karolína Muchová. To její soupeřce pomalejší hra vyhovovala. „Musely se hrát dlouhé výměny, což pro mě dneska nebylo úplně to nejlepší. Takové podmínky byly lepší pro soupeřku.“

I tak měla Muchová spoustu šancí zápas vyhrát. Už první set ztratila těsně v tiebreaku a když pak srovnala na 1:1, šla do rozhodující sady sebevědomě. Vedla 2:0, jenže o náskok bohužel přišla. A za stavu 4:5 na svém podání nabídla soupeřce jeden mečbol, který Teichmannová okamžitě využila.

„V posledním setu jsem měla i tak spoustu šancí. Ale nepodržela jsem si servis, tím jsem si to podle mě prohrála,“ říkala Muchová, které bylo jasné, že zápas i v dešti mohla vyhrát. „Nechtěla jsem, aby se kvůli dešti přerušovalo, chtěla jsem to dohrát.“

Porážku pak na kurtu obrečela, objímala svou finálovou soupeřku Teichmannovou – kamarádku, které by titul přála, kdyby ve finále zrovna nehrály spolu.

Emoce na ní po dlouhém týdnu plném úžasných výher před domácím publikem dolehly. „Myslím, že jsem odehrála většinu zápasů dobře, tak jak jsme chtěli a plánovali s koučem. Pořád tam jsou rezervy, na kterých se musí pracovat. Ukázalo mi to, že jsem zvládla vyhrát těžké zápasy proti výborným soupeřkám. Určitě mě to posune,“ hledala pak ve zklamání kousíček povzbuzení.

Ve světovém žebříčku se dvaadvacetiletá Češka poprvé podívá do top 100. A to dost hluboko, po víkendu by jí totiž mělo patřit dokonce 74. místo světa. Tuto pozici bude talentovaná Muchová obhajovat na turnajích v Norimberku a následně na Roland Garros, kde už bude vůbec poprvé startovat na grandslamu v hlavní soutěži bez nutnosti hrát tříkolovou kvalifikaci.

Muchová jen doufala, že jí po studeném a deštivé týdnu v Praze neskolí nemoc. „Zahřívala jsem se ručníky a vším, co šlo. Už dnes ráno jsem vstávala trochu nakřáplá. Doufám, že neonemocním a že už bude konečně teplo,“ usmála se na konec.