Nespěchej! křičela Strýcová. Debakl jí psychicky sebral

- Jan Havlovic

České finále na J&T Banka Prague Open nevyšlo. Barbora Strýcová v roli favoritky nestačila na švýcarský levoruký objev Jil Teichmanovou, která vyhrála naprosto přesvědčivě 6:3 a 6:0. „Ze všech sil jsem se snažila měnit hru, chodit na síť, ale na všechno měla odpověď,“ zoufala si Strýcová po zápase.

Diváci ve Stromovce nevěřili tomu, co se na kurtu děje. Až 146. hráčka světa Jil Teichmannová ze Švýcarska si hrála s favorizovanou Barborou Strýcovou jako kočka s myší.

V prvním setu se ještě Strýcová držela a bojovala o zvrat, ten už ale postupně nepřicházel vůbec v úvahu. Švýcarka deptala českou hráčku každým leváckým úderem a takřka neudělala jedinou chybu. Načež se Strýcová snažila zoufale něco vymyslet.

„Nespěchej!!“ zakřičela naštvaná a frustrovaná Strýcová na kurtu, když jí nevyšel pokus o to, dostat Teichmannovou do úzkých rychlými údery zpět přes síť. „Hrála na mě skvělý tenis. Bylo to hrozně chytré a já neměla v podstatě co hrát. Ze všech sil jsem se snažila měnit hru, chodit na síť, ale na všechno měla odpověď,“ řekla pak po zápase posmutnělá Strýcová.

„I když jsem postupně našla rytmus, tak ona na co sáhla, to jí tam spadlo. Kraťasy, pásky, ke konci už to byla bezmoc. Ať jsem zahrála cokoliv, vždycky míček přišel zpátky. Neměla jsem jí čím ublížit,“ řekla česká hráčka potom, co si ze druhé sady odnesla nepopulárního kanára.

Zato švýcarská levačka si za hodinu a dvanáct minut došla pro postup do finále, ve kterém se utká s další Češkou Karolínou Muchovou. Fanoušci ve Stromovce tak byli smutní, že nevyšlo ryze české finále.

„Hodně mě to mrzí, protože celý týden jsem se tady cítila fyzicky i mentálně hrozně dobře. Dost mě to sebralo… dlouho jsem nebyla po prohře takhle smutná,“ dívala se Strýcová po zápase do země. Ani tentokrát si finále v Praze nezahraje, i když v pavouku očištěném o všechny favoritky měla nejlepší papírové předpoklady celý turnaj i vyhrát.

I tak se snažila ve zklamání najít špetku naděje a povzbuzení. Vždyť ze dvou antukových turnajích v letošní sezoně si pokaždé odnesla účast v semifinále (v Istanbulu a teď v Praze) a zase tak přinesla důležité body do žebříčku.

„Jsem moc ráda za takový začátek antukové sezony, mám za sebou hodně zápasů. Teď nás čekají velké turnaje a na konci Roland Garros. Čím víc zápasů bude, tím pro mě lepší,“ usmála se nakonec a vydala se směrem do Madridu.