Jízda Muchové nekončí! V cestě do premiérového finále ji nezastavila ani zima

- Jan Vojkůvka

Ačkoliv se nad dvorci v areálu pražské Sparty rozlehlo v pátek chladné a smrákavé počasí, přinejmenším Karolíně Muchové bylo příjemné teploučko. Ve svém vůbec prvním semifinále na okruhu WTA se postavila nejen zimě, ale i Američance Bernardě Peraové, jíž zdolala 6:2, 7:5 a znovu vylepšila své dosavadní turnajové maximum. Na J&T Banka Prague Open si zahraje o titul!

S Peraovou neměla Muchová před zápasem dobrou bilanci. V jediném vzájemném utkání v roce 2017 s ní prohrála. Tehdy se tak stalo ve čtvrtfinále turnaje ITF v Santa Margheritě di Pule. O dva roky později, na domácí antuce před zaplněnými tribunami to byl už jiný příběh.

A především jiná Muchová.

Svou fantastickou letošní formu začala dvaadvacetiletá Češka prodávat hned v úvodu střetnutí, kdy se ujala rychlého vedení 3:0. To navíc zvýšila o chvíli později v šesté hře a mohla jít v poklidu podávat za stavu 5:1.

Ani ji přitom nemuselo mrzet, že právě v tu chvíli poprvé zaváhala na servisu. Stále ji hřál na kontě ještě jeden brejk, a co víc, hned vzápětí na returnu první set dotáhla do vítězného konce.

Druhá sada se zpočátku vyvíjela opačně. Peraová hned v první hře prorazila Muchové servis a ve třetí hře si vypracovala pět brejkbolů. Do vedení 3:0 ji však Češka nepustila a pro Američanku tím skončily veškeré šance na returnu.

Muchová v šestém gemu srovnala na 3:3 a postupně dovedla druhé dějství až do koncovky. Když už to vypadalo, že o vítězce bude rozhodovat tiebreak, podařilo se ve 12. gemu Muchové čistou hrou sebrat Peraové podání a tím i celý zápas ukončit.

Česká tenistka, jejímž maximem na okruhu WTA bylo až do tohoto týdne čtvrtfinále z letošního Dauhá, mohla před radujícími se diváky začít slavit postup do prvního souboje o titul mezi elitou. A, ač na to v tu chvíli vůbec nemyslela, i další vylepšení kariérního maxima na žebříčku, ve kterém se posune k 75. místu.