Jedinečná Kvitová! Dobyla Stuttgart a jako první má letos dva tituly

- Marek Bartošík

Pohádkový rok Petry Kvitové pokračuje. Česká tenistka ve Stuttgartu přehrála Anett Kontaveitovou 6:3, 7:6(2) a ovládla tamní turnaj kategorie WTA Premier. Kvitová, která v lednu triumfovala v Sydney, vyhrála jako první tenistka v roce 2019 dva tituly ve dvouhře. „Jsem ráda, že na konci to nebylo žádné velké drama,“ uvedla po utkání pro české novináře.

Titul ze Sydney, finále Australian Open, finále v Dubaji a nyní titul ze Stuttgartu. Taková je letošní vizitka Petry Kvitové, která na německé antuce potvrdila skvělou formu, když ve finále porazila neoblíbenou soupeřku Anett Kontaveitovou 6:3 a 7:6(2).

Devětadvacetiletá Češka se letos raduje podruhé, když navázala na triumf z lednového Sydney. Stala se tak první tenistkou, která v roce 2019 vybojovala dvě trofeje ze dvouhry. Dosavadních 18 turnajů mělo stejný počet vítězek.

Prvních pět her finále se obešlo bez ztraceného podání, česká tenistka v úvodní hře odvrátila dvě příležitosti Estonky. Jako první získala výhodu Kvitová v šestém gemu a dokázala si ji podržet až do konce setu.

Druhá sada měla o poznání divočejší průběh. Kvitová ji zahájila úspěšným brejkem, ale následně dvakrát ztratila své podání. Manko brejku dokázala bezprostředně smazat. Následovala delší pasáž bez brejkbolů, která skončila až v desáté hře, kdy musela Češka při svém podání odvracet dva setboly.

Od stavu 5:6 vyhrála Kvitová deset míčků v řadě, což znamenalo komfortní vedení 6:0 ve zkrácené hře. Česká jednička využila po hodině a půl boje třetí mečbol a mohla začít slavit svůj 27. titul.

„Radost mám velikou i proto, že jsem poslední dvě finále prohrála. Na antuce jsem měla dva výborné týdny přípravy a těší mě, že jsem to převedla i do zápasu. Hrálo se sice v hale, ale stejně se to počítá,“ uvedla pro české novináře Kvitová.

Čerstvá vítězka shrnula i cestu za titulem. „Pro mě nejhorší byl druhý zápas se Sevastovovou. První set jsem se skoro netrefila do kurtu (Kvitová ho prohrála 2:6; pozn. red.). V semifinále s Bertensovou jsme obě hrály výborný tenis. Finále bylo spíš o nervech. Jsem ráda, že na konci to nebylo žádné velké drama,“ těšilo českou jedničku.

Kvitová porazila Kontaveitovou počtvrté ze šesti vzájemných soubojů a oplatila jí čtyři měsíce starou porážku z Brisbane. Letos vyhrála 24 ze 30 zápasů.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka se v pondělním vydání žebříčku vrátí na 2. místo, ztrátu na vedoucí Naomi Ósakaovou sníží na 136 bodů. Příští týden však česká tenistka nebude bránit titul z Prahy (280 bodů) a o týden později ji čeká velmi těžká obhajoba trofeje z Madridu (1000 bodů).

V letošním pořadí Kvitová vládne se ziskem 3205 bodů. Druhá Ósakaová jich má 2556, třetí je Karolína Plíšková s 2307 body.

Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart (ženy, GER, 886 077 USD, antuka)
Finále dvouhry
Anett Kontaveitová (EST, 15.) – PETRA KVITOVÁ (3.) 3:6, 6:7(2)