Překvapení v Monte Carlu! Medveděv si vyšlápl na světovou jedničku

- Filip Lefenda

Velkým překvapením skončilo na turnaji Masters v Monte Carlu čtvrtfinálové střetnutí mezi Novakem Djokovičem a Daniilem Medveděvem. Druhý jmenovaný zdolal světovou jedničku ve třech setech a zahraje si tak na prestižním antukovém podniku o finále. Srb bude naopak chybět v semifinále už čtvrtým rokem po sobě.

Medveděv vstoupil do utkání tím nejlepším možným způsobem. Hned v prvním gemu vzal favoritovi servis, sám přitom nečelil ve zbytku sady jediné brejkové hrozbě. Za stavu 1:3 nevyužil Medveděv na příjmu stav 40:0, v deváté hře už se ale z druhého brejku a tím i zisku sady poměrem 6:3 radoval.

O osudu druhého dějství rozhodla hra číslo tři, v níž nejprve smazal Rus na podání dva brejkboly, následně ale Djokovič udeřil skrze shodu. Další šance na returnu už k vidění nebyly, a tak bral sadu po výsledku 6:4 Srb.

Kdo však čekal drama, musel být nakonec zklamán. Třetí set měl jasný průběh, když v něm Medveděv dopřál soupeři jen dva uhrané gemy. O první brejk se Rus zasloužil ve čtvrté hře, další následoval o dvě hry později. Djokovič následně snížil na příjmu na 2:5, vzápětí ale ztratil už třetí servis v řadě a tím i celý zápas.

Medveděv tak zvítězil za 2 hodiny a 21 minut po výsledku 6:3, 4:6 a 6:2 a postoupil do svého největšího semifinále v kariéře, v němž vyzve dalšího Srba Lajoviče. Vítěz posledních tří grandslamů Djokovič naopak nevyhrál už na třetím turnaji Masters v řadě více jak jedno utkání.

Rolex Monte-Carlo Masters (muži, MON, 5 207 405 EUR, antuka)
Čtvrtfinále dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 1.) – Daniil Medveděv (RUS, 14.) 3:6, 6:4, 2:6