Že je zisk dvou titulů v roce 2019 obtížný? Nenápadný Argentinec nesouhlasí

- Marek Bartošík

Začátek tenisové sezóny byl velmi netradiční. Na mužském okruhu mělo prvních devatenáct turnajů rozdílné vítěze, až na tom dvacátém si svůj druhý letošní triumf připsal Roger Federer. Mezi ženami má dosavadních osmnáct turnajů stejný počet vítězek. Pokud se ale podíváme do čtyřhry, najdeme dokonce trojnásobné šampiony.

Tak dlouhé čekání na hráče či hráčku s alespoň dvěma tituly v kalendářním roce tenisový svět nepamatuje. Neuvěřitelnou sérii třiatřiceti ATP a WTA turnajů s odlišnými vítězi a vítězkami ukončil až na konci března v Miami Roger Federer. Stal se tak prvním a dosud jediným vítězem aspoň dvou singlových turnajů v sezóně 2019.

Podstatně lépe jsou na tom hráči čtyřhry. Sedm jich má na kontě dva tituly, pořadí vévodí Máximo González se třemi tituly. Pětatřicetiletému Argentinci se skvěle dařilo na antukových turnajích v Jižní Americe. Se Zeballosem triumfovali v Buenos Aires, s Jarrym v Riu a s Delbonisem v Sao Paulu. A to ještě se Zeballosem neuspěli ve finále v Córdobě proti páru Jebavý, Molteni.

Zkušeného Gonzáleze může jedině mrzet, že čtyři zmíněné podniky neodehrál s jediným parťákem. S 1150 získanými body z pouhých čtyř podniků by měli skvěle nakročeno k nečekané účasti na Turnaji mistrů. Argentinec se nicméně i tak může pyšnit svou jedinečnou bilancí.

Mezi ženami najdeme dokonce dvě vítězky tří letošních turnajů, a to Arynu Sabalenkovou a Elise Mertensovou. Běloruska triumfovala v Šen-čenu, Belgičanka v Dauhá. V březnu bok po boku ve čtyřhře dobyly jak Indian Wells, tak Miami. Na rozdíl od Gonzáleze mají velkou šanci zúčastnit se Turnaje mistryň. Uvidíme je v Šen-čenu?