Berdychovi hrozí po 15 letech vypadnutí z TOP 100. Situace však není tak černá, jak se zdá

- Jan Vojkůvka

Tomáš Berdych má aktuálně nejhorší postavení na žebříčku od února 2004. Na 97. místě světa drží jen drobný náskok před vypadnutím z první stovky, přičemž naposledy nefiguroval v TOP 100 v lednu 2004. Nutně tak potřebuje uhrát nějaký výsledek, který zabrání tvrdému pádu mimo smetánku.

Situace ovšem není tak vážná, jak se na první pohled zdá. Je pravdou, že hrozba výpadku z první stovky tu je. Dojít k němu může už za týden, jelikož Berdych nestartuje na Masters v Monte Carlu a můžou ho přeskočit žebříčkově hůře postavení soupeři. Na druhou stranu, jeho nelichotivá pozice je zaviněna mnoha faktory, včetně toho, že takřka polovinu minulé sezony vynechal.

Kvůli zdravotním problémům Berdych od června 2018 nehrál. Své trable se zády vyřešil a stihl se vrátit na začátku této sezony. Jenže po třech měsících se opět problémová záda ozvala a vynechání turnaje v Miami bylo dalším důvodem, proč se Berdych rankingem propadl.

Výkony českého tenisty v této sezoně ovšem nejsou vůbec špatné, a proto je současné postavení v žebříčku pouze drobnou komplikací. Při pohledu na aktualizovaný žebříček ATP Race, který počítá pouze výsledky z probíhajícího ročníku, se Berdych hřeje na velmi slušném 25. místě.

Umístění, k němuž si dopomohl zejména postupem do finále v Dauhá, osmifinále Australian Open a semifinále v Montpellier, je i s ohledem na setrvání v první světové stovce pozitivní. Zatímco totiž Berdych už bude letos obhajovat jen minimum bodů, jeho soupeře čeká hájení loňských výsledků.

I proto je český tenista v Race na solidním 25. místě. A v klasickém žebříčku až na 97. pozici.

Jediným problémem, který může zarazit Berdychův vzestup žebříčkem, a případně způsobit i jeho vypadnutí z první stovky, jsou jeho záda. Pokud ta vydrží, čeká třiatřicetiletého tenistu období, kdy se bude pomalu prokousávat směrem k vyšším příčkám, kam stále patří. Když je totiž Berdych zdravý, dokáže dál zatápět hráčům v širší světové špičce.