Češi v akci: Plíšková si zahraje o titul ve dvouhře, Strýcová s Mirzaovou slaví finále čtyřhry

- Radek Štohl

Karolína Plíšková si v Cincinnati zahraje minimálně o jednu trofej! V sobotním semifinále doslova smetla světovou trojku Garbine Muguruzaovou ve dvou setech a v neděli si zahraje o vítězný pohár! Stejně tak se vedlo i Barboře Strýcové, která společně s Indkou Saniou Mirzaovou bude hrát nedělní finále čtyřhry.

Po tenisových žních v Riu zažívá český tenis další úspěšný turnaj a z velké části za to můžeme poděkovat Karolíně Plíškové. Rodačka z Loun se na podniku v Cincinnati probila už do finále dvouhry! V sobotním semifinále totiž přehrála třetí hráčku světového žebříčku Garbine Muguruzaovou hladce ve dvou setech, 6:1 a 6:3!

Muguruzaová vstoupila do zápasu ve velkém stylu a při svém podání v první hře nedovolila Češce uhrát jediný fiftýn. Kdo by však očekával nadvládu favoritky duelu, tak ten se šeredně pletl! Plíšková totiž brala dalších šest her v řadě, přičemž hned třikrát sebrala soupeřce servis a sama ani jednou nezaváhala. Při posledním zisku podání Španělky navíc na druhý pokus úvodní sadu po výsledku 6:1 uzavřela.

Druhý set nabídl o poznání vyrovnanější průběh. První a vůbec jedinou ztrátu podání v celém zápase zaznamenala Plíšková v pátém gemu, následným rebrejkem však sebrala soupeřce vítr z plachet a od stavu 3:3 již bodovala pouze ona, tudíž druhou sadu dotáhla k výhře v poměru 6:3! V nedělním finále si Plíšková zahraje s vítězkou zápasu mezi Rumunkou Halepovou a Němkou Kerberovou.

Premiéra Barbory Strýcové po boku Saniy Mirzaové zatím v Cincinnati vychází na výbornou! Česko-indický v sobotním semifinále přehrál dvojici sester Čanových a při své první spolupráci si hned zahraje o titul!

Mirzaová se Strýcovou do zápasu doslova vletěly, v prvním gemu sebraly tchajwanským sestrám servis se ztrátou jediného fiftýnu a svůj náskok v průběhu setu již pouze navyšovaly. Podruhé se nově utvořenému duu podařilo dostat přes podání soupeřek v sedmém gemu a za stavu 5:2 pak druhým proměněným setbolem ukončily úvodní sadu po vítězství 6:2.

Také start druhého dějství vyšel lépe sedmému nasazenému páru. Strýcová s Mirzaovou totiž hned ve třetím gemu znovu získaly rychlý brejk a po jeho potvrzení čistou hrou směle směřovaly k výhře. Snadný závěr se však nekonal. V osmé hře si totiž tchajwanské duo vzalo ztracené podání zpět a oba páry tak začínaly znovu od nuly. Rozhodnutí tak přinesl jedenáctý gem, kdy se česko-indická dvojice propracovala k brejkbolu a nabídnutou možnost stoprocentně využila a při vlastním podání následně utkání po výsledku 6:2 a 7:5 ukončila!

Druhý týden po sobě se v challengerovém finále čtyřhry objevil Roman Jebavý! Poté, co šestadvacetiletý tenista neuspěl před sedmi dny po boku Bednarka v Trnavě proti belgickému páru Gill/Vliegen, se v sobotu od 14:30 představil se Zdeňkem Kolářem na turnaji v Cordenons proti třetí nasazené dvojici, Begemann/Bury. Jebavý získal poslední titul před půl rokem na turnaji stejné kategorie v Liberci. Od té doby se však kvůli zranění a následné operaci na kurtech půl roku neobjevil, do tenisového kolotoče se začal vracet znovu až letos v únoru.

A na titul na challengeru bude muset čekat i nadále, se Zdeňkem Kolářem sice vyhráli první set 7:5 po zisku klíčového brejku v koncovce sady, ale ve druhém setu to byli naopak Begemann s Burym, kdo byl na returnu úspěšnější a vyhrál 6:4. Rozhodnout tak musel supertiebreak, ve kterém měli čeští tenisté své šance, ale nedokázali jich využít a po prohře 9:11 se k vytoužené trofeji nedostali. Nejvíce pak zamrzel nevyužitý mečbol na returnu Zdeňka Koláře.

ATP/WTA

Western & Southern Open, Cincinnati (ženy, tvrdý povrch, 2 804 000 USD)

Semifinále dvouhry

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (17.) - Garbine Muguruzaová (ESP, 3.)  6:1, 6:3

Semifinále čtyřhry

Mirzaová (IND), STRÝCOVÁ - Čan, Čan (TCH)  6:2, 7:5
Goergesová (GER), Ka. PLÍŠKOVÁ - Hingisová, Vandewegheová (SUI/USA)  1:6, 4:6

CHALLENGER TOUR

Challenger Acque Dolomia Tennis Cup, Cordenons (muži, antuka, 42 500 Eur, finále čtyřhry)

Begemann, Bury (GER/BLR) - JEBAVÝ, KOLÁŘ 5:7, 6:4, 11:9

ITF/Futures

Allianz Slovenská pojištovna Open 2016, Bratislava (muži, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry, semifinále čtyřhry)

Kompletní informace najdete zde

Pepas Womens Cup, Slovenská Ľupča (ženy, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále dvouhry, semifinále čtyřhry)

Kompletní informace najdete zde

KELAG POWER FUTURE POERTSCHACH (muži, antuka, 10 000 USD)

1. kolo kvalifikace

Stefano Pyringer (AUT) - YVO PANÁK  0:6, 0:6

2. kolo kvalifikace

Mike Urbanija (SLO) - YVO PANÁK  7:5, 6:2

DAVID POLJAK - Rrezart Cungu (MNE)  5:7, 6:4, 4:6

Jordi Walder (GER) - JAN ZEDNÍK  1:6, 1:6

Egypt F20 Men´s Futures (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, semifinále dvouhry)

MAREK JALOVIEC - TOMÁŠ PAPÍK  4:6, 4:6

Egypt F21 Men´s Futures (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Shane Biddaiah (IND) - MAREK NERUŠIL  2:6, 0:6

Styrian Ladies Open 2016, Graz (ženy, antuka, 10 000 USD, semifinále dvouhry)

Vivian Wolffová (GER) - KATEŘINA VAŇKOVÁ (7)  6:7 (7), 7:5, 2:6

PUNCEC OPEN CAKOVEC (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Ema Mulalićová (BIH) - TEREZA KOPLOVÁ  0:6, 2:6
ANETA KULHÁNKOVÁ - Lena Babunská (SRB)  3:6, 2:6

ITF FRANCONIA OPEN BY TENNIS JESEN Norimberk (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo kvalifikace)

Xenia De Lunová (GER) - SONJA KŘTĚNOVÁ  0:6, 0:6
Xenia Kolesnikovová (RUS) - RADKA BUZKOVÁ  1:6, 3:6
ANETA LABOUTKOVÁ - Julia Przybylská (POL)  6:4, 6:2