Pláč na kurtu byl začátek konce. Bývalý 9. hráč světa pověsí tento týden raketu na hřebík

- Jan Vojkůvka

Poslední týden profesionální kariéry. S tímto oznámením Španěl Nicolas Almagro nejspíš nikoho nepřekvapil. Bývalou světovou devítku trápí od roku 2017 vleklé problémy s kolenem, kvůli kterému také od loňského září nehrál. Na domácí půdě v Murcii se vítěz 13 titulů na okruhu ATP oficiálně rozloučí.

„Chci to udělat tady, ve svém klubu, se svojí rodinou a přáteli, ve svém městě a na tomto úžasném turnaji, kterým je Murcia Challenger Open,“ stojí v prohlášení Almagra, který dospěl k názoru, že nastal jeho čas. „Dal jsem tenisu všechno, a ten na oplátku dal všechno mně.“

Na challengeru v Murcii si zahraje ve dvouhře i čtyřhře. Svým způsobem bude hlavní hvězdou premiérového ročníku.

„Trochu mě bolí, že budu součástí jen prvního ročníku, ale pokusím se odvést svůj nejlepší výkon a doufám, že budu hrát celý týden,“ podotkl Almagro.

Rozhodnutí ukončit kariéru není překvapivé. Od začátku minulé sezony odehrál jen pět turnajů, než opět skončil na marodce kvůli problémům s kolenem. Byl to přitom jeho druhý pokus o návrat. Tím prvním bylo absolvování pěti turnajů v srpnu a září 2017, po kterých ale byl přinucen rovněž předčasně ukončit sezonu.

Pláč jako předzvěst konce
Zdravotní patálie se u Almagra objevily téhož roku v Římě a na French Open. Ve druhém kole pařížského grandslamu sváděl bitvu s Juanem Martinem Del Potrem. Ve třetím setu za stavu 1:1 se však stalo něco, co chytlo za srdce snad každého příznivce tenisu.

Při jednom z podání Del Potra zůstal Almagro stát na místě. O return se nesnažil, pouze stál v předklonu a věděl, že je zle. Snažil se ukrýt hlavu do dlaní. Přišel k němu umpirový rozhodčí, přišel k němu i Del Potro. V tu chvíli už to Španěl nevydržel, padl na záda a dal průchod svým emocím. Hlasitý pláč zněl nad ztichlými tribunami.

Zatímco Del Potro svého soka utěšoval, Almagro tušil, že situace je vážnější, než by se mohlo zdát. I proto slzy, i proto hlasité vzlyky. Ze zranění kolene, jež ho tehdy postihlo, se už nikdy nedal plně dohromady a během dvou let odehrál jen 10 turnajů s bilancí 2-10.

Po takřka dvou letech padlo definitivní rozhodnutí, že dál už to nemá cenu.

Během kariéry dokázal Almagro vystoupat až na 9. místo světa a vyhrát 13 titulů na okruhu ATP. Stal se také vítězem Davis Cupu v roce 2008 a na grandslamech postoupil čtyřikrát do čtvrtfinále. K tomu získal pět titulů na challengerech a sedm trofejí na turnajích futures.