Přepíše historické tabulky? Stíhač Djokovič má na dosah Connorse a Lendla

- Marek Bartošík

Triumfem na letošním Australian Open se patnáctinásobný grandslamový vítěz Novak Djokovič osamostatnil na třetím místě historických tabulek v počtu grandslamových titulů od Peta Samprase. Vzhledem ke své žebříčkové dominanci může brzy měnit i další historické zápisy.

Světová jednička Novak Djokovič. Po většinu posledních osmi let toto spojení platilo. Srbský tenista dosud od 4. července 2011 nasbíral 245 týdnů na vrcholu žebříčku, což ho řadí na páté místo historických tabulek.

Před ním jsou pouze Jimmy Connors (268), Ivan Lendl (270), Pete Sampras (286) a Roger Federer (310).

Srbský tenista nyní vede v žebříčku před Rafaelem Nadalem o více než 2000 bodů s tím, že jich z antuky obhajuje o téměř 4000 méně. Proto můžeme s jistotou říci, že si Djokovič post světové jedničky udrží minimálně do konce Wimbledonu, z něhož bude obhajovat titul.

To znamená, že si na své konto přičte dalších 14 týdnů a sníží ztrátu na čtvrtého Connorse na 9 týdnů. A co dál? I kdyby se Djokovičovi antukové a travnaté turnaje příliš nepovedly, jen stěží jej někdo předběhne. Přes léto až do konce US Open může nastřádat dalších 8 týdnů. Na Connorse by mu tak chyběl jediný týden.

Pro Srba bude klíčové výrazněji uspět alespoň na jednom ze tří grandslamů, které letos zbývá odehrát (obhajuje dva tituly a čtvrtfinále). K přepisu historických tabulek by mu pomohly také případné nevýrazné výkony Nadala, Zvereva a Federera.

Pak by měl velkou šanci udržet si vedoucí pozici minimálně do konce Masters v Šanghaji, kde obhajuje titul. A možná i do konce sezóny.

Pokud by jej některý ze soupeřů vystřídal po Šanghaji, měl by Djokovič už 273 týdnů, čímž by se zařadil na bronzovou pozici.

Aby na stříbrné příčce vystřídal Peta Samprase, musel by tenista z Bělehradu na vrcholu žebříčku vydržet do začátku příští sezóny. Rekordmana Federera může překonat nejdříve v období Wimbledonu 2020.