Bývalý parťák Štěpánka se vrací po téměř půl roce na kurty

- Jan Vojkůvka

Osmadvacetiletý Vasek Pospisil má za sebou hodně náročné období kariéry. Na turnaji Masters v Paříži na konci minulé sezony utrpěl zranění zad, které ho vyřadilo ze hry na více než pět měsíců.

Poslední zápas odehrál Pospisil 28. října 2018. Bývalá světová pětadvacítka tehdy nedohrála souboj s Francouzem Benoitem Pairem, jemuž skrečovala po prohraném tiebreaku v prvním setu kvůli silným bolestem zad.

Bývalý deblový parťák Radka Štěpánka, se kterým v roce 2017 postoupil do finále čtyřhry v katarském Dauhá, se podrobil sice několika léčebným procesům, včetně opichování zad kortisonovými injekcemi, ale vrátit se k tréninku kvůli přetrvávající bolesti nemohl. V polovině ledna se tak odhodlal k operaci, po níž ho čekala další etapa léčby trvající dva a půl měsíce.

Až na začátku dubna se konečně, po dlouhém trápení a čekání, mohl postavit zpátky na kurt.

„Konečně jsem vkročil na tenisový dvorec a trefil po pěti měsících svůj první míček,“ radoval se Pospisil na svém Instagramu. „Pořád je toho sice přede mnou hodně, ale je to úžasné. Nemůžu uvěřit, jak mě to udělalo šťastným,“ popisoval své první údery.

Pospisil, který má české kořeny, se do podvědomí českých fanoušků zapsal především spoluprací s Radkem Štěpánkem, s nímž v roce 2017 odehrál dva turnaje. Česko-kanadská spolupráce sice měla pokračovat mnohem déle, ale po Australian Open 2017 musel Radek Štěpánek kvůli zranění přerušit kariéru, kterou nakonec i ke konci toho roku definitivně ukončil.

Kdy se bude moci čtvrtfinalista Wimbledonu 2015 a vítěz šesti deblových titulů vrátit na turnaje, je prozatím nejisté. Návrat k plnohodnotnému tréninku je však rozhodně dobrým znamením.