Když singlistky vládnou deblu. Deset výher v řadě a prestižní Sunshine Double v kapse

- Jan Vojkůvka

Světová sedmnáctka Elise Mertensová a desítka Aryna Sabalenková jsou ve čtyřhře k nezastavení. Mladý a dravý pár spolu odehrál v této sezoně zatím tři turnaje a hned dva zakončil se ziskem titulu. Ještě pikantnější na jejich úspěchu je, že trofeje získaly na turnajích WTA Premier Mandatory v Indian Wells a Miami.

Mertensová se Sabalenkovou tak získaly prestižní Sunshine Double, tedy ovládly turnaje v Kalifornii a na Floridě, což jsou dva náročné podniky, které jsou největší po grandslamech.

Už triumf v Indian Wells byl překvapením. Jenže výkonnost mladých tenistek ve čtyřhře nijak neklesla a skvělými výkony si belgicko-běloruská dvojice dokráčela pro prvenství i v Miami. Ve finále přehrála zkušený pár Stosurová, Čang 7:6(5), 6:2 za pouhých 84 minut.

Kromě toho, že Mertensová se Sabalenkovou natáhly svou vítěznou šňůru už na 10 zápasů, staly se také teprve pátou dvojicí v historii, která ukořistila prestižní Sunshine Double.

Naposledy se to podařilo v roce 2015 Martině Hingisové a Sanie Mirzaové, legendám ženského tenisu. Před švýcarsko-indickou dvojicí to dokázal také americko-australský pár Lisa Raymondová se Samanthou Stosurovou (poraženou z nedělního finále) v letech 2006 a 2007. Raymondová získala Sunshine Double i s další Australankou Rennae Stubbsovou s v roce 2002.

Vůbec první Sunshine Double ale získala česká dvojice Jana Novotná s Helenou Sukovou a to už v roce 1990.