Bez ztráty setu v osmifinále! Vondroušová vybojovala skalp světové čtrnáctky

- Jan Vojkůvka

Že má Markéta Vondroušová obrovský talent, to se vědělo už před lety. Nakolik ale dokáže rozvinout svůj potenciál, když její zdraví drží, to prokazuje nejlépe v posledních týdnech. Na turnaji WTA Premier Mandatory vybojovala už postup do osmifinále, když si ve dvou setech poradila i s poslední překážkou Elise Mertensovou, kterou porazila 6:4, 7:6(1).

Vondroušová dokázala přehrát světovou čtrnáctku a vítězku turnaje v Dauhá za hodinu a 51 minut. Utkání to přitom bylo dost divoké a s brejky se vůbec nešetřilo. O to cennější je, že Češka neztratila set ani ve svém třetím utkání na turnaji.

„Na kurtu se cítím skvěle,“ měla radost po zápase. „Se svou hrou jsem spokojená a celkově je to pro mě skvělý turnaj. Jsem šťastná, že jsem prošla do osmifinále.“

Česká tenistka sice prohrála v souboji s Mertensovou hned pětkrát podání, ale ani jednou neprohrávala ve skóre. Hodně jí pomohly brejky hned na začátku obou setů, klíčové však nakonec byly až koncovky, do kterých se nedostávala s náskokem a musela v obou sadách o úspěch tvrdě bojovat.

„Tento zápas byl hodně těžký, protože se hodně běhalo. Elise je velmi dobrá hráčka, což to dělalo ještě složitější. Jsem ale ráda, že se mi podařilo vyhrát ve dvou setech a nemusela jsem bojovat ve třech,“ ulevilo se Vondroušové.

Devatenáctiletá Češka vedla v prvním setu 4:1 s výhodou dvou brejků, ale po dvou prohraných podáních dokázala Belgičanka srovnat na 4:4. V deváté hře se však Vondroušové podařilo znovu prorazit servis soupeřky a úvodní sadu doservírovat. Podobný průběh měl i druhý set, ve kterém se Vondroušová dostala do vedení 5:3, ale dopodávat se jí nepovedlo.

Mertensová srovnala skóre na 5:5 a dovedla následně set do zkrácené hry. V té ale dominovala Vondroušová, jež jednoznačnou výhrou 7:1 zakončila celý zápas.

Česká tenistka navíc bude v osmifinále favoritkou. Trochu jí přála i štěstěna, jelikož obhájkyně titulu Sloane Stephensová nestačila na Němku Tatjanu Mariaovou, která bude soupeřkou Vondroušové v boji o postup do čtvrtfinále.