Výhra po 570 dnech! Tipsarevič poprvé od US Open 2017 uspěl na nejvyšším okruhu

- Jan Vojkůvka

Trvalo to snad celou věčnost. Čtyřiatřicetiletý Srb Janko Tipsarevič, stíhán vleklými zdravotními problémy, čekal na vítězství na okruhu ATP Tour nekonečných 570 dní. Někdejší světová osmička se naposledy radovala z výhry na US Open 2017. Další výhru v elitní společnosti si připsal až 20. března 2019.

Tipsarevič, který je v současnosti až na 453. místě světa, přehrál v prvním kole domácího Bradleyho Klahna 6:3, 6:3 a konečně si může říct, že je zpátky v centru tenisového dění.

Zkušený Srb předčasně ukončil sezonu 2017 po vyřazení ve druhém kole na US Open a vynechal celý ročník 2018. Na vině byly operace poškozených šlach zadních stehenních svalů, čímž vyvrcholily vleklé problémy s nejrůznějšími zraněními nohou a kolen, které Tipsarevičovu kariéru v posledních letech výrazně brzdily.

Rok 2018 ovšem nebyl jediný, který musel kompletně vynechat. Ke stejné situaci došlo v sezoně 2014, kdy rovněž vůbec nehrál. Tehdy byl na vině tumor na levém chodidle, který musel být chirurgicky odstraněn. A když se vrátil v dubnu 2015 na kurty, měl zase problémy s pravým kolenem.

Nezdolný bojovník, jakým Tipsarevič rozhodně je, se ale nevzdal, a už poněkolikáté předvedl skvělý comeback. Letos zatím hraje svůj třetí turnaj, když na Australian Open vypadl v prvním kole a na challengeru v Bangkoku ve čtvrtfinále.

V Miami ho čeká ve druhém kole vítěz turnaje v Dauhá Roberto Bautista-Agut.