Češi v akci: Strýcová a Berdych postoupili v Cincinnati do osmifinále, Šafářová i Veselý dohráli hned v prvním kole

- Daniel Kubelka, Foto: Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Také středeční program byl znovu opožděný, kvůli dešti začala elita světového tenisu působit na kurtech téměř o dvě hodiny později. Pozdější čas utkání však nezabránil Barboře Strýcové k tomu, aby se na Masters prokousala už do osmifinále. Na její postup navázal v noci i Tomáš Berdych, ten zvládl svůj první zápas pod Ivaniševičem, když porazil Granollerse-Pujola.Třetí hrací den už nebyl tak šťastným pro dvojici Šafářová, Veselý, kteří své duely shodně prohráli ve třech setech a se Cincinnati se tak loučí už po prvním kole.

Barboru Strýcovou čekal ve druhém kole středeční duels Australankou Samanthou Stosurovou, Tomáše Berdycha pro změnu souboj s Granollersem-Pujolem, zatímco duo Lucie Šafářová a Jiří Veselý své zápasy úvodního kola rozehráli již v úterý,

Pouze jediná brejkbolová příležitost byla k vidění v úvodním setu mezi Barborou Strýcovou a Samanthovou Stosurovou. Touto šancí však česká bojovnice pohrdla v šestém gemupoté , co se objevila u sítě, odkud ovšem nedokázala přehrát míček přes pásku. Po dvanácti uhájených hrách na podání tak musel přijít na řadu tie-break. Zde se děly vskutku zajímavé věci, nakonec však v této loterii zvítězila rodačka z Plzně, která set dotáhla do konce až na šestý setbol!
 
Prvního brejku v utkání se diváci na dvorci číslo sedm dočkali až ve čtvrtém gemu druhého dějství. Větší radost mohli mít z této události čeští fanoušci, bohužel pro ně si dvacátá hráčka světa okamžitě přišla o vlastní servis. To však ještě nebylo vše. Zkušenější Australanka si za stavu 2:3 opětovně přišla o podání a Strýcová měla šanci na reparát. Znovu se však objevily brejkoly pro čtrnáctou nasazenou, která i tyto nadějné příležitosti po bekhendovém returnu do autu a obranném úderu do sítě své propásla. Třicetiletá Češka si tento dobře rozehraný zápas ujít nenechala v osmifinále se může těšit na Němku Kerberovou. 

Lucie Šafářová si stačila v úterý s Petkovičovou odbýt pouhé dvě hry, když ani jedna z hráček si nedokázala udržet vlastní servis. Další den tedy vstupovaly tenistky do duelu za stavu 1:1. Česká bronzová medailistka z Ria mohla hned ve třetím gemu znovu vzít soupeřce podání, k této skutečnosti jí nepomohlo ani vedení 15:40 a celkově tři brejkboly. I přes jednu brejkbolovou příležitost Němky uprostřed setu si hráčky držely poctivě servis až do desátého gemu, ve kterém si Šafářová nepohlídala stav 4:5 při vlastním podání a nakonec tak musela přijmout prohru v prvním setu.

Skvělý nástup do druhého dějství zažila rodačka z Brna. Finalistka French Open 2015 ve dvouhře sice nedokázala na úvod využít tři brejkoly v řadě, vše si ale vynahradila o dvě hry později, v ten okamžik totiž prolomila dvaačtyřicáté hřáčce žebříčku servis. Svěřenkyni Roberta Steckleyho ovšem podruhé v zápase zradila desátá hra, ve které opětovně nezvládla vlastní podání. Za další dva gemy tak devětadvacetiletá držitelka dvou grandslamových trofejí ve čtyřhře byla postavena před výzvu. V té musela odvrátit tři mečboly. Tuto situaci ustála na výbornou a v tie-breaku nedala německé protihráčce šanci. 

Bohužel pro českou tenistku následoval scénář, který si nepředstavovala ani v nejhorším snu. Po odvrácených mečbolech a získané zkrácené hře ztratila hned první hru třetí sady, a jelikož v tomto dějství přišla o servis ještě jednou, byl přesně po dvou a půl hodinách hry na světě výsledek 4:6 7:6(4) 2:6 ve prospěch mladší soupeřky.

 

ATP/WTA

Western & Southern Open, Cincinnati (muži, tvrdý povrch, 2 804 000 USD, 1. kolo dvouhry)

JIŘÍ VESELÝ (50.) - Marcel Granollers-Pujol (ESP, 46.) 4:6 7:6(5) 2:6

Wester & Southern Open, Cincinnati (ženy, tvrdý povrch, 2 804 000 USD)

1. kolo dvouhry

Andrea Petkovicová (GER, 42.) - LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (28.) 6:4 6(4):7 6:2

2. kolo dvouhry

Samantha Stosurová (AUS, 16.) - BARBORA STRÝCOVÁ (20.) 6(11):7 3:6 

TOMÁŠ BERDYCH (8.) - Granollers-Pujol (ŠPA, 46.) 6:3 7:6(4)

ITF/FUTURES

Pepas Womens Cup, Slovenská Ľupča (ženy, antuka, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Kompletní informace najdete zde

Futures Bratislava (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry a čtyřhry)

Kompletní zpravodajství najdete zde

Bydgoszcz Centrup Cup (muži, antuka, 25 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

GENGEL, Wojnar (POL) - Lomacki, Walkov (oba POL)  1:6, 6:3, 4:10

Leipzig Open 2016 (ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Julia Grabnerová (AUT) - TEREZA MARTINCOVÁ  6:4, 6:3

1. kolo čtyřhry

Ruefferová, Schaederová (GER) - Matvijenková (GER), ŽOVINCOVÁ  6:2, 6:4

Styrian Ladies Open 2016, Graz (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Pislaková, Vogelsangová (SLO/NED) - MACHALOVÁ, VLKOVSKÁ  3:6, 2:6

BP Ultimate Ciudad de Las Palmas (ženy, antuka, 10 000 USD, čtvrtfinále čtyřhry)

Cabajová Awadová, Partaudová (SWE/FRA) - Galková (POL), ŠVECOVÁ  6.3, 6:2