Čtyřicetiletý Chorvat dál překonává milníky. Je nejstarším vítězem zápasu na okruhu od roku 1995

- Jan Vojkůvka

Chorvatský tenista Ivo Karlovič kroutí mezi profesionály už svou, takřka neuvěřitelnou, 24. sezonu (nepočítáme-li jeho první turnaje v letech 94 a 95, kdy nehrál ještě pravidelně mezi dospělými). I ve svých 40 letech patří k hráčům, kteří rozhodně mají, co nabídnout. A letos překonává jeden milník za druhým.

Dlouhověkost, jakou se honosí Ivo Karlovič, se moc často nevidí. Ano, tenisté hrávají i po čtyřicítce, ale buď na turnajích nižší úrovně, nebo ve čtyřhře, což je častější. Ale čtyřicetiletý Chorvat, který oslavil narozeniny na konci února, prokazuje neuvěřitelnou výdrž, přičemž rozhodně nehraje pouze druhé housle.

V Indian Wells dokázal vyhrát už dva zápasy, když v prvním kole porazil Matthew Ebdena ve dvou tiebreacích a v kole druhém přehrál senzačně svého krajana Bornu Čoriče 6:4, 7:6(2). Výhra nad světovou dvanáctkou byla obrovským překvapením.

Jen však podtrhla další z řady milníků, které Karlovič během dlouhé kariéry překonal. Chorvat, jemuž patří 89. místo světa, se stal prvním čtyřicátníkem od Jimmyho Connorse, který dokázal na okruhu ATP vyhrát zápas. Naposledy se tenista, kterému bylo minimálně 40 let, radoval z vítězství v roce 1995. Tehdy v německém Halle triumfoval právě Connors.

Pro Karloviče je tato meta druhým překonaným "rekordem" v sezoně. Ten první pokořil už na začátku roku, když se stal v Puné nejstarším finalistou na okruhu ATP od roku 1977.

A kariéru Karlovič stále končit nehodlá...