Kermode skončí ve funkci šéfa ATP. Nadalova podpora proti Djokovičovi nestačila

- Jan Vojkůvka

V dějišti slavného turnaje v Indian Wells se rozhodovalo tento týden o budoucím směru, kterým se vydá mužský okruh ATP. Ve čtvrtek pak padlo rozhodnutí, že v čele ATP končí po šesti letech Chris Kermode, který dokončí ve své funkci ještě tuto sezonu. Celá situace ale, kromě významné změny ve vedení ATP, ukázala, že vliv Rafaela Nadala končí tam, kde začíná vliv Novaka Djokoviče, prezidenta hráčského koncilu.

Právě Djokovič dlouhodobě patřil k těm, kteří prosazovali sesazení Kermodeho z jeho funkce. Podporoval tím například snahu Kanaďana Vaska Pospisila, který na začátku sezony odeslal dopis tenistům od 51. do 100. místa žebříčku, v němž žádal podporu ke svržení šéfa ATP.

Nešlo přitom o nic jiného, než o peníze.

Do prize money jde dnes obecně přibližně deset procent z vydělaných peněz turnajů, podle Pospisila by tento podíl mohl být násobně větší. Jako viníka pak vidí současného šéfa ATP Chrise Kermodeho a jeho management. A vyzývá k jeho svržení. Údajně „kope“ víc za zájmy turnajů než hráčů. A podobný názor měl i Djokovič.

Kermode skončí po šesti letech
Do funkce Chris Kermode nastoupil v roce 2014. Během svého šestiletého působení se přitom zasloužil o to, že prize money na turnajích rostlo. Nejvíce z toho však těžili ti nejlepší, což se ne každému líbilo.

Během svého vládnutí mužského tenisu prosadil zavedení několika novinek na mužském okruhu, které se testovaly při nově zavedeném turnaji Next Gen ATP Finals, což je obdoba Turnaje mistrů pro hráče do 21 let. Zároveň se zasadil o znovuobnovení Světového poháru, který prožije svůj restart na začátku příští sezony pod názvem ATP Cup. Také hrál důležitou roli v získávání nových sponzorů, jako například při podpisu smlouvy s Emirates v roce 2015.

Jenže to nestačilo. Ve čtvrtek ATP ohlásila, že Kermode pokračovat nebude.

Už v úterý se konalo šestihodinové setkání, na němž se hráčský koncil usnesl, že je čas na změnu. Finální jednání proběhlo ve čtvrtek, při němž se nakonec tři zástupci hráčského koncilu a tři zástupci turnajových organizátorů dohodli, že Kermode pokračovat ve své funkci nebude.

„Bylo velkým privilegiem, že jsem mohl sloužit jako výkonný ředitel a prezident ATP od roku 2014 a jsem hrdý na to, čeho jsme během této doby dosáhli,“ prohlásil Kermode po oznámení o svém konci. „Až do konce sezony budu dál pracovat ve své roli a do budoucna přeji celé asociaci jen samé úspěchy.“

Nadalova podpora nestačila
Zatímco Kermode byl úspěšný, prezident hráčského koncilu Novak Djokovič hovořil o nutnostech změny. V tomto boji nebyl sice osamocen, ale dost velká jména stála i za samotným Kermodem. Kromě Stana Wawrinky či Nicka Kyrgiose to byl i Rafael Nadal, který apeloval na setrvání šéfa ATP ve funkci.

„Věřím v dlouhodobé projekty a nejsem moc velký příznivec toho, když se věci příliš často mění,“ prohlásil Španěl, jenž připomněl nástup Kermodeho do funkce teprve v roce 2014. „Myslím, že je ještě spousta věcí, na kterých se musí pracovat. Je potřeba podepsat novou smlouvu pro Turnaj mistrů a také je tu nový ATP Cup.“

„Osobně věřím, že Chris odvádí dobrou práci. Je to dobrý chlapík, co pro náš sport udělal dobré věci a bylo by fajn, kdyby zůstal ve funkci trochu déle. Nový prezident bude potřebovat nějaký čas, než vše pochopí a sestaví svůj tým, takže mám pocit, že změna pozastaví proces zlepšování našeho sportu,“ dodal Nadal. Ani jeho veřejná podpora však kolegy z hráčského koncilu nepřesvědčila.

Ukázalo se tím, že vliv Rafaela Nadala, ať je sebevíc fenomenální tenista, nedosahuje vlivu Novaka Djokoviče. U Srba bylo více než zřejmé, že touží po změnách a v mužském tenisu neexistovala žádná síla, která by mohla jeho snahu překazit. I Nadal byl na něho krátký.

O tom, kdo nahradí Kermodeho ve funkci, se bude teprve rozhodovat. V úvahu přichází Justin Gimelstob, člen rady ATP a bývalý tenista, případně, jak informuje agentura Reuters, Anne Worcesterová, bývalá výkonná ředitelka WTA.