Bývalá světová dvacítka podstoupila další operaci. Návrat je v nedohlednu

- Jan Vojkůvka

Ve svých 21 letech měla mít kariéru teprve před sebou. Vleklá zranění a operace však Chorvatce Aně Konjuhové brání v tom, aby naplno využila svůj potenciál. Po další operaci lokte ji čeká další dlouhá a náročná rehabilitace, než bude moci zkusit další comeback.

Bývalá juniorská světová jednička měla patřit mezi nejlepší ženské tenistky světa. Svůj potenciál naplňovala, jak jen mohla. V červenci 2017 dokonce pronikla na 20. místo světa. Jenže pak přišlo snad nikdy nekončící trápení.

Po US Open, na kterém neobhájila čtvrtfinále z roku 2016, předčasně ukončila sezonu. Ačkoliv operaci musela podstoupit už v roce 2014, po té z roku 2017 se nedokázala vrátit. Loni odehrála jen čtyři turnaje s bilancí 2 výher a 4 porážek. Většinu roku se snažila hlavně dát dopořádku.

I letos byla silně limitována svým zdravím. Nastoupila do tří turnajů, na kterých prohrála hned první zápasy. Jedinou výhru si připsala ve Fed Cupu. A opět musela na operační sál, znovu se svým pravým loktem. Tentokrát se jednalo o výrazný zásah do jejího těla. Ulnární kolaterální vaz (loketní boční vaz) musel být zcela vyměněn za šlachu z jiné části těla (případně od jiné osoby).

„V posledních letech, jak mnozí víte, mám věčné problémy s loktem. Prodělala jsem několik procedur, vzala si spoustu času na léčbu, zkusila snad všechno, co by mi mohlo pomoci hrát opět tenis bez bolestí,“ napsala na svém Instagramu. „Ale nic nepomohlo. Těch pár zápasů, co jsem odehrála, se dalo nějak zvládnout, ale před pár dny se vrátila ještě větší bolest, než předtím.“

„Promýšlela jsem to, navštívila spoustu doktoru a rozhodla se, že to ještě jednou zkusím a podstoupím rekonstrukci ulnárního kolaterálního vazu. Léčba bude dlouhá a pomalá,“ podotkla Konjuhová. „Nemám vůbec žádný odhadovaný termín, kdy bych se mohla vrátit. Až po pár měsících se uvidí, jak to vypadá,“ dodala.

Talentovaná Konjuhová v roce 2015 získala svůj doposud jediný titul na okruhu WTA. V teprve 17 letech ovládla travnatý turnaj v Nottinghamu. O rok později dokráčela do již zmíněného čtvrtfinále na US Open. Vleklé zdravotní problémy ovšem její slušně rozjetou kariéru doslova ničí.