Norrie a Evans stoupají vzhůru. V britském tenise brzy nastane unikátní situace

- Marek Bartošík

Synonymem pro britský mužský tenis bylo dlouho jméno Andyho Murrayho. S tím je však konec. Na výsluní se prosadili jiní tenisté z Britských ostrovů, kteří dříve či později překonají sedmnáct let starý zápis v historických tabulkách.

Dlouhá léta byl britskou mužskou tenisovou jedničkou Andy Murray. Nyní to ale vypadá, že se kariéra dvojnásobného wimbledonského vítěze blíží ke konci. Tenista, jemuž aktuálně patří až 220. místo v žebříčku, odehrál od Wimbledonu 2017 pouze osm turnajů, mnohé navíc ve velkých bolestech.

Už nějakou chvíli svého slavnějšího kolegu solidně zastupuje Kyle Edmund. Semifinalista loňského Australian Open a 27. tenista světa je britskou jedničkou od loňského března. Panování Andyho Murrayho tehdy ukončil po dlouhých dvanácti letech.

Druhým elitním hráčem z Britských ostrovů je třiadvacetiletý Cameron Norrie. Za poslední léta má jeho kariéra konstantní vzestup. Letos si v Aucklandu poprvé zahrál finále ATP turnaje, na aktuální pětistovce v Acapulcu prošel do semifinále. Díky tomuto úspěchu si zajistil posun do elitní padesátky, dosud byl nejvýše 62.

V živém žebříčku je nyní na 100. místě další Brit Daniel Evans. Jeho návrat mezi elitní stovku ještě není jistý, v případě velkého úspěchu ho můžou až tři tenisté (Rubljov, Trungelliti, Maden) přeskočit.

I kdyby se osmadvacetiletému Evansovi v následujícím vydání pořadí ATP nepoštěstilo, jeho vzestup žebříčkem by zůstal jen otázkou času. Letos má vynikající formu, až do června navíc neobhajuje téměř žádné body.

Pokud by Evans uhájil svou pozici už nyní, britský mužský tenis by měl poprvé od roku 2002 dva hráče v Top 50 a dalšího hráče v Top 100. Před dlouhými sedmnácti lety byli mezi nejlepšími padesáti Tim Henman a Greg Rusedski, které ve druhé nejlepší padesátce doplňoval Martin Lee.