Výhra po dvou a půl letech! Smitková musela otáčet, v Budapešti si zahraje osmifinále

- Jan Vojkůvka

Téměř dvě hodiny zápolila Tereza Smitková o postup do osmifinále turnaje v Budapešti. Když česká tenistka porazila v duelu kvalifikantek Belgičanku Bonaventurovou 4:6, 6:3, 6:2, oslavila nejen cenný postup na turnaji WTA, ale vůbec první výhru na nejvyšším okruhu od října 2016.

Naposledy se Smitková radovala z vítězství na okruhu WTA na turnaji v Lucemburku v roce 2016. Tehdy rovněž prošla do hlavní soutěže skrz kvalifikaci a zvládla postoupit do osmifinále. Od té doby však Smitková nedokázala na WTA uspět.

Ostatně i do hlavních soutěží se dostávala velmi sporadicky a zahrála si jen třikrát v prvním kole. Jinak vypadávala už v kvalifikacích nebo objížděla turnaje na okruhu ITF, na nichž loni vybojovala tři tituly.

Bývalá 57. hráčka světa si dlouho nemohla rozpomenout na to, jaké je zvítězit na turnaji WTA. Do Budapešti jela s plánem se kvalifikovat, jako vždy, když vyrazila na nejvyšší okruh. I přes náročný los a střetnutí s krajankou Terezou Martincovou se jí to povedlo. Teprve počtvrté od října 2016.

Do hlavní soutěže navíc získala slušný los. Jinou kvalifikantku, kterou byla Ysaline Bonaventurová z Belgie. Smitková sice nezačala zápas nejlépe a první set prohrála. Ale dalo by se říct, že na returnu měla převahu, jen se jí nedařilo využívat šance, které si vypracovala.

Když potom začala druhý set ztrátou podání, naděje se jí začínaly pomalu rozplývat. Jenže zabojovala, uhrála čtyři gemy v řadě a prostřední dějství doservírovala. V rozhodující sadě už komplikace nepřipustila, s výhodou dvou brejků se prokousala k vedení 4:0 a duel už bez ztráty podání dohrála.

V osmifinále sice čeká na Smitkovou třetí nasazená Francouzka Partmentierová, ale i kdyby v Budapešti další výhru nepřidala, do dalšího průběhu sezony si pořádně zvedla sebevědomí.