Berdych si další čtvrtfinále nezahraje, v Rotterdamu prohrál se Shapovalovem

- Filip Lefenda

Tomáš Berdych si třetí letošní čtvrtfinále nezahraje. Na turnaji v Rotterdamu byl nad jeho síly člen nastupující generace Denis Shapovalov. Kanadský tenista zdolal dlouhodobou českou jedničku 6:4, 6:3 a ukončil její pouť nizozemským podnikem v osmifinále.

Berdych odvracel v pátém gemu na podání tři brejkboly, o dvě hry později už ale tolik štěstí neměl. To již skrze pátou využitou možnost putoval gem na konto devatenáctiletého protivníka, který neměl problém sadu doservírovat do zdárného konce.

Nepovedená byla ze strany českého tenisty třetí hra druhé sady, v níž neuhrál na podání ani fiftýn. Manko brejku dokázal Berdych v šesté hře zlikvidovat, kdy na returnu srovnával na 3:3.

Jenže to bylo z jeho strany vše. Berdych brejk nepotvrdil, o dvě hry později navíc ztratil servis celkově již počtvrté a prohrál tak se Shapovalovem 4:6, 3:6.

Kanadská nasazená desítka nastřádala v utkání, které trvalo hodinu a 18 minut, celkem 33 vítězných úderů, zatímco Berdych zahrál pouhých devět.

Z Rotterdamu tak odjíždí třiatřicetiletý Čech s vůbec nejhorším letošním výsledkem. Sezónu odstartoval finále v Dauhá, následně došel do čtvrtého kola Australian Open a minulý týden si zahrál semifinále v Montpellier.

ABN AMRO World Tennis Tournament, Rotterdam (muži, NED, 1 961 160 EUR, tvrdý povrch – hala)
Osmifinále dvouhry
TOMÁŠ BERDYCH (59.) – Denis Shapovalov (CAN, 25.) [10] 4:6, 3:6