Senzace! Puigová ovládla dvouhru v Riu a vybojovala historické zlato

- Daniel Kubelka

Obrovským překvapením vyvrcholila v sobotu večer soutěž ženské dvouhry na olympiádě v brazilském Riu. Portoričanka Monica Puigová ve finále turnaje přehrála Němku Angelique Kerberovou ve třech setech, 6:4, 4:6 a 6:1 a svůj pohádkový příběh tak ukončila zlatou tečkou.

Třiadvacetiletá Portoričanka, která začala letošní rok až jako 92. hráčka světového žebříčku, přitom nevstoupila do zápasu s nasazenou dvojkou soutěže, Němkoou Angelique Kerberovou, příliš dobře a hned v úvodní hře přišla o servis. Brzkou ztrátu však Puigová dohnala hned v následující hře a vyrovnaný první set tak musela rozhodnout až desátá hra. V ní se tenistce, jenž v semifinále olympiády vyřadila Petru Kvitovou, podařilo podruhé v sadě připravit svou soupeřku o servis, čímž také úvodní dějství po výsledku 6:4 ukončila.

Jak začala Puigová první set finálového zápasu, tak zahájilo i dějství číslo dvě. Rychlou ztrátu servisu tentokrát Portoričanka dohnala až v osmé hře, kdy vyrovnala stav sady na 4:4,  jenže místo následného potvrzení brejku přišla další minela při vlastním podání. Za stavu 4:5 pak sice Puigová postupně odmazala čtyři setboly Kerberové, na ten pátý však již nestačila a za stavu 1:1 na sety tak muselo o vítězce brazilské olympiády rozhodnout až závěrečné třetí dějství.

Kdo by čekal v poslední sadě taktickou a vyrovnanou bitvu, ten se šeredně spletl. Puigová, která za svou kariéru vyhrála doposud jediný turnaj na okruhu WTA, totiž do třetí setu vletěla jako uragán a utrhla se do vedení 5:0! Kerberová sice dokázala v šestém gemu při vlastním servisu zneškodnit úvodní mečbol soupeřky a v následující hře notně bojovala o prodloužení zápasu. Vedení 40:0 ji však ke snížení nepomohlo, mrzet mohlo především šest neproměněných brejkbolů. Puigová nakonec nervydrásající poslední gem na třetí pokus ukončila a mohla se tak radovat z doposud největšího úspěchu své kariéry!

Rodačka ze San Juanu tak pro svou zemi vybojovala vůbec první olympijské zlato v historii. „Došla mi slova. Nedokázala jsem si to představit ani ve svých nejdivočejších snech,“ uvedla Puigová krátce po skončení životního zápasu.