ATP

Rány pro Rotterdam! Šance Berdycha vzrostly, odhlásilo se pět členů TOP 30

- Radek Štohl

Nezvykle velké počty omluvenek musí čítat nizozemský Rotterdam. Mužský turnaj kategorie ATP 500 již přišel o Alexandera Zvereva či naposledy Marina Čiliče, k nimž se připojil také Nick Kyrgios. Podnik celkově přijal pět omluvenek hráčů z TOP 30, čímž se zároveň zvětšuje příležitost Tomáše Berdycha na úspěch v turnaji.

Minulý rok v Rotterdamu kraloval Roger Federer. Švýcarský tenista však letošní akci vynechá, stejně jako jeho loňský finálový soupeř Grigor Dimitrov. Zatímco Federer se turnaje nezúčastní kvůli svému programu, tak Dimitrova trápí zranění ramene. A to není vše.

Během uplynulých dní se nizozemská akce začala vypořádávat s odhlášením světové trojky Alexandera Zvereva, desátého hráče žebříčku dvouhry Marina Čiliče, dlouhodobě zraněného Richarda Gasqueta (27. místo světa) a také Kyle Edmunda (29.). Další omluvenka přišla v poslední době od svérázného Nicka Kyrgiose (66.).

Na neúčasti předních hráčů světa by tak mohl vydělat Tomáš Berdych. Český tenista od začátku ročníku hraje ve výborném rozpoložení, když dosáhl na finále v Dauhá, osmifinále Australian Open. V sobotu ho čeká semifinále v Montpellier, aby se hned v dalším týdnu vydal do Rotterdamu, kde v úvodním kole bude čelit tenistovi z kvalifikace.

Pokud se Berdychovi podaří první zápas na turnaji, v osmifinále s největší pravděpodobností vyzve Lucase Pouilleho, rovněž šestý nasazený hraje v prvním kole s kvalifikantem.

I přes odhlášení řady hvězd na turnaji startují velká jména. Roli prvního nasazeného plní Kei Nišikori, po odhlášení Marina Čiliče se dvojky zhostí Karen Chačanov. Podnik si nenechá ujít ani Stefanos Tsitsipas, David Goffin nebo Milos Raonic. Vítěz šestačtyřicátého ročníku bude známý sedmnáctého února.