Famózní Berdych! Odvrátil mečboly a v Montpellier postupuje do semifinále

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych pokračuje na začátku sezony ve skvělých výkonech! Česká tenisová jednička vyhrála na turnaji v Montpellier i třetí zápas a postoupila do semifinále. Třiatřicetiletý tenista si v pátek odpoledne po velkém boji poradil se Srbem Filipem Krajinovičem, kterého porazil po bezmála třech hodinách po setech 7:6(3), 6:7(5) a 7:5. O finále si to Berdych rozdá s vítězem duelu Herbert/Shapovalov.

Berdych je k nezastavení! Po finálové účasti v Dauhá a osmifinále v Melbourne se české jedničce daří i ve francouzském Montpellier. Bývalá světová čtyřka zůstává v tomto francouzském městě neporažena. Berdych si odsud v roce 2012 odvezl titul a k blyštivé trofeji má našlápnuto i nyní, o sedm let později.

Rozjetý český tenista zvládl i náročný páteční čtvrtfinálový souboj, ve kterém zastavil Srba Filipa Krajinoviče, který však byl Berdychovi více než vyrovnaným soupeřem.

Úvodní sada nabídla nesmírně vyrovnanou hru. Oba aktéři úvodního čtvrtfinálového duelu v Montpellier byli stoprocentní na servisu, a tak musel rozhodnout tiebreak. V něm se od stavu 3:3 dařilo již jen Berdychovi, který ziskem čtyř bodů v řadě uzmul první sadu.

Berdychovi se podařilo i ve druhém setu, když v sedmé hře poprvé v zápase prolomil servis soupeře. Za stavu 5:4 šel podávat do zápasu, ale situaci nezvládl. Krajinovič si vzal ztracený servis zpět a v tiebreaku si vynutil třetí set.

Česká jednička hned v první hře rozhodující sady ztratila podání a musela dotahovat. Aktivní Krajinovič si dokonce vypracoval při podání českého hráče i dva mečboly, ale Berdychovi se podařilo v rozhodující chvíli zpřesnit hru a obě hrozby konce zápasu odvrátil.

Od té chvíle byl třiatřicetiletý Berdych jasně lepším hráčem a po skvěle zvládnutém závěru si zajistil po bezmála třech hodinách postup do semifinále!

Tomáš Berdych tak zůstává v Montpellier neporažený, když vyhrál celkově sedmý zápas na zdejším kurtu. Po skalpu Krajinoviče si zajistil místo mezi nejlepší čtyřkou. O finále si to rozdá s vítězem duelu Herbert/Shapovalov.