Berdych se vrací do akce, čeká ho rozjetý kvalifikant. Veselý narazí na bývalou osmičku

- Jan Vojkůvka

Začátek února si český tenista Tomáš Berdych ve svém kalendáři vyznačil červeně. Po krátké přestávce se totiž vrací opět na kurty a ve francouzském Montpellieru se pokusí navázat na úspěšný úvod sezony. Čeká ho však nevyzpytatelný a z kvalifikace rozehraný Němec Matthias Bachinger.

Berdych potvrdil svůj start ve Francii už před několika týdny, na svého soupeře si však musel počkat až na nejzazší možný termín. Po losu prvního kola hlavní soutěže u něho totiž svítil jako soupeř některý z kvalifikantů.

Samotná kvalifikace skončila v pondělí a k Berdychovi do dvojice byl dolosován bývalý 85. hráč světa Matthias Bachinger. Ten prošel boji o hlavní soutěž bez ztráty setu a hladce porazil jak domácího Eysserica, tak Belgičana Bemelmanse.

Český tenista, jenž se letos vrátil po zranění zad, a dokázal projít do finále v Dauhá a osmifinále v Melbourne, bude plnit roli favorita. S Bachingerem se už na dvorci potkal v roce 2014 ve Stockholmu, kdy vyhrál 7:6(7), 6:4. Rozhodně ale nebude chtít rozehraného soupeře podcenit.

Kvalifikanta vyfasoval také Jiří Veselý. Ten o víkendu absolvoval náročné daviscupové utkání s Nizozemci, při kterém se nepříjemně zranil, když si vykloubil prst na noze. Do prvního kola v Montpellier by však měl nastoupit. A čeká ho vskutku těžký sok.

Z kvalifikace se do hlavní soutěže totiž probila bývalá světová osmička Marcos Baghdatis, se kterým Veselý prohrál všech pět vzájemných zápasů. Naposledy se oba tenisté potkali dvakrát v roce 2017 a kyperský hráč vyhrál zápasy v Aucklandu a Winston Salemu shodně 2:0 na sety.

Prolomí Veselý svou negativní sérii?