Cesta k tenisovému trůnu. Kvitová bude mít šanci v březnu

- Jan Havlovic

Jak jen se na ten tenisový trůn dostat? Petra Kvitová v pondělí již potřetí v kariéře vystoupala na pozici světové dvojky, pomyslný „Olymp“ však tenistce z Fulneku v její bohaté kariéře stále uniká. Šance na atak pozice první tenistky světa může přijít v březnu na prestižních turnajích v USA. To vše za předpokladu, že Kvitová zdárně zvládne únorové turnaje.

Petra Kvitová sbírala v loňské sezoně jeden titul za druhým, avšak při neúspěšných představeních na grandslamech postrádala dostatečný počet bodů, aby mohla v tenisovém žebříčku pomýšlet v žebříčku na ty nejvyšší mety. Průlom přišel letos v Melbourne, odkud si Kvitová odvezla za účast ve finále 1300 bodů.

O premiérový posun na první místo žebříčku připravila českou hrdinku Japonka Ósakaová. Kvitová však po návratu do Prahy nesmutnila. „Někde v podvědomí to asi je, ale není to úplně největší cíl, který mám,“ promluvila v pondělí česká jednička o možném posunu na trůn světového tenisu.

„Spíš se upínám k tomu, abych zlepšovala svou hru a žebříček potom odrazí všechno, co se natrénuje a odehraje,“ dodala Kvitová.

Na dvojnásobnou wimbledonskou šampionku nyní čekají dva důležité turnaje – Petrohrad a Dauhá. Na těchto místech obhajuje celkem 1370 bodů za dva loňské tituly. Pokud by se Kvitové podařilo uhrát v těchto dvou destinacích kvalitní výsledky, dostala by představa o útoku na tenisový trůn reálnější obrysy.

Po Dauhá totiž Kvitová plánuje zastávku v Dubaji, kde loni nestartovala, tudíž vzniká šance na další bodový přísun. Klíčový by poté měl být prestižní podnik v Indian Wells, kde největší konkurentka Kvitové v boji o první místo v žebříčku Naomi Ósakaová obhajuje loňský triumf, kdežto Češka „jen“ účast ve třetím kole. Šance na další bodový přísun vzniká také na obřím turnaji v americkém Miami.

Všechno jsou to však jen možné propočty a teorie. Nakonec se vše bude rozhodovat až přímo na kurtu a dojde na slova samotné Petry Kvitové. „Co natrénuji a odehraji, to se odrazí v žebříčku.“

Českou jedničku čeká ve středu vstup do turnaje v ruském Petrohradu, kde vyzve bývalou světovou hráčku číslo jedna Bělorusku Viktorii Azarenkovou.