Další talíř. Pohár by byl hezčí, smála se Kvitová. Pohodu chce převézt do Ruska

- David Soumar, Jan Vojkůvka

Miroslav Černošek přirovnal její cestu z Fulneku přes úspěchy i velké útrapy až do finále Australian Open k holywoodskému příběhu. Petra Kvitová, staronová světová dvojka, se po svém krátkém návratu do Prahy už ale zase chystá na cesty. Dalším cílem je obhajoba v Rusku.

Pouze na otočku přiletěla Petra Kvitová do Prahy, aby si užila alespoň trochu domova po své dlouhé a úspěšné australské misi. Už tento týden ji totiž čeká turnaj v Petrohradu, kam se musí zase rychle vydat.

„Na turnaj se hrozně těším. Těšila jsem se ještě předtím, než začal grandslam v Melbourne,“ přiznala Kvitová, jež i přes nabitý program bude obhajovat v Rusku loňský titul.

Ještě v sobotu přitom zápolila v Melbourne o svůj třetí grandslamový titul. Vytoužený titul nezískala, prohrála s Naomi Ósakaovou ve třech setech. Přesto si z Austrálie odvezla spoustu pozitiv, včetně trofeje ze Sydney.

„Už třetí talíř do sbírky. Pohár by byl ale hezčí,“ přiznala se smíchem finalistka úvodního grandslamu sezony.

„Po porážce to nebylo úplně nejveselejší, ale teď už je to lepší. Už to přebolelo. Pozitivní věci převažují nad negativními,“ usmívala se Kvitová. „Myslím, že dvě trofeje, co jsem získala, mluví za vše. Kdyby mi to někdo řekl před odletem do Austrálie, brala bych to všemi deseti.“

„Porazitelná byla. Je to jenom člověk z masa a kostí,“ řekla k finálovému střetnutí s japonskou tenistkou. „Bylo to o malých šancích, co jsem měla v prvním setu a průběhu zápasu. Ona využívala své šance lépe. K poražení ale určitě byla.“

Je to náplast, těší Kvitovou

Celkově je ale se svým vystoupením spokojená. „Celé tři týdny, co jsem hrála zápasy, jsem se cítila dobře. Jsem sice unavenější, ale to bude spíš z letu z Austrálie,“ podotkla osmadvacetiletá hráčka.

Po loňském vyřazení na US Open s nadsázkou Kvitová uvažovala, jestli by nebylo lepší grandslamové turnaje začít vynechávat. V Melbourne a Wimbledonu totiž vypadla v prvním kole, na French Open a US Open skončila ve třetím kole.

„Jsem ráda, že jsem jenom vtipkovala,“ smála se Češka. „Je to trochu náplast za loňský rok, který nebyl na grandslamech úplně nejlepší. Sezona byla výborná a byla jsem s ní hodně spokojená, ale grandslamy nebyly takové, jaké bych chtěla.“

Největší cíl? Petra zůstala zdrženlivá

Jen těsně jí přitom utekl post světové jedničky. Potřetí v kariéře vystoupala na druhé místo světa, pomyslný trůn jí však stále uniká. „Někde v podvědomí to asi je, ale není to úplně největší cíl, který mám. Spíš se upínám k tomu, abych zlepšovala svou hru a žebříček potom odrazí všechno, co se natrénuje a odehraje,“ uvedla.

„Největší cíl ale neprozradím,“ smála se.

V Austrálii dokázala, podle svých slov, prolomit grandslamový blok. Kromě výborných výsledků na kurtu si ovšem také prošla hodně emotivními chvilkami. Nakonec se jednalo o největší grandslamový výsledek od vážného zranění ruky, na což byla v Melbourne také hodně dotazována.

„Asi mě nechtěl úplně rozplakat, ale povedlo se mu to,“ smála se Kvitová při vzpomínce na rozhovory s legendárním Jimem Courierem, který ji zpovídal v Melbourne a nakousl i citlivé téma s vážným zraněním, kterým si prošla a málem jí ukončilo kariéru. „Snad jednou tyhle otázky skončí, ale teď s tím asi nic nenadělám,“ podotkla.

Kromě Fed Cupu nejspíš vynechá i Prahu

Po finálovém utkání se také rozhodla o tom, že kvůli nabitému programu musí vynechat první kolo Fed Cupu v Ostravě. „S kapitánem Petrem Pálou jsme se bavili o Fed Cupu v Austrálii a říkala jsem, že se rozhodnu po Melbourne. Vzhledem k tomu, že to dopadlo, jak dopadlo, jsem oznámila, že nebudu schopná nastoupit.“

Kromě toho se vyjádřila i k možné obhajobě titulu na turnaji WTA v Praze, kde se jí podařilo loni triumfovat. „Obhajovat titul v Praze neplánuji,“ řekla Kvitová. „Turnajů jsem měla hodně a letos jich asi také budu mít hodně, a proto momentálně Prahu v programu nemám,“ dodala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Petra Kvitova (@petra.kvitova),Led 28, 2019 v 11:42 PST


Galerie