Australian Open: Lvice Kvitová obrat nedotáhla. Krejčíková s Ramem slaví triumf v mixu

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Jedním slovem respekt. To, co předvedly ve finále Australian Open Petra Kvitová a Naomi Ósakaová, bylo úchvatné představení. Česká lvice se nevzdala, vstala z mrtvých, když protivnice měla tři mečboly. Nakonec se ale po dvou a půl hodinách radovala přeci jen japonská tenistka, která po vítězství 7:6(2), 5:7 a 6:4 získala s titulem i post světové jedničky. České hráčce ale v Melbourne tleskaly tribuny ve stoje a při dojemném ceremoniálu ocenili diváci její skvělý comeback. V následném finále smíšené čtyřhry uspěla dvojice Barbora Krejčíková, Rajeev Ram.

Bylo to úchvatné finále, pro české fanoušky má bohužel hořkou příchuť. Petra Kvitová třetí grandslamovou trofej do své sbírky nepřidá. Ve finále Australian Open podlehla jednadvacetileté Naomi Ósakaové za dvě a půl hodiny boje 6:7(2), 7:5 a 4:6. Pro japonskou tenistku je to druhý grandslamový vavřín v kariéře, loni se radovala na US Open. Díky výhře se v pondělí stane novou světovou jedničkou.

SLZY DOJETÍ: KVITOVÁ DĚKOVALA ČLENŮM TÝMU, ŽE JI NEOPUSTILI

„Je neuvěřitelné, že jsem zase hrála finále grandslamu. Bylo to skvělé finále, gratuluju Naomi i jejímu týmu. Hrála skvěle. Je pro mě poctou držet tuto krásnou trofej pro finalistku. Děkuji své rodině a přátelům. Obzvlášť děkuji členům týmu, že se mnou zůstali, přestože nebylo jisté, že ještě budu moct hrát,“ děkovala Kvitová, která se při slavnostním ceremoniálu neubránila slzám dojetí.

Ósakaová po utkání přiznala, že se necítí moc komfortně při mluvení na veřejnosti. „Moc ti gratuluji, Petro. Vždycky jsem si s tebou chtěla zahrát, jsi skvělá. Děkuji všem za podporu. Před ceremoniálem jsem si četla poznámky ke svému proslovu, ale vypadlo mi to z hlavy,“ přiznala šťastná vítězka.

Byl to duel neporažených v grandslamovém finále a zároveň těch, které ještě nebyly na prvním místě žebříčku. A šlo to poznat. První set byl nesmírně vyrovnaný, přičemž se obešel bez ztráty podání. Petra Kvitová nevyužila pět brejkbolových příležitostí, její japonská soupeřka tři. Ve zkrácené hře dominovala Ósakaová a bez větších problémů ji ukořistila v poměru 7:2.

Zatímco v prvním setu byly tenistky na servisu suverénní, v tom druhém se začaly dít věci. Nejprve česká jednička získala brejk a mohla jít dokonce do vedení 3:0. Ósakaová ale zabrala a z 0:2 a 30:40 otočila na 4:2. Za stavu 5:3 si při podání Kvitové vypracovala tři mečboly v řadě, česká tenistka je ale odvrátila a v utkání se zachránila. Japonka utkání nezvládla dohrát při svém servisu a Kvitová se vrátila do hry. A nejen to. Vyhrála i následující dvě hry a získala pro sebe druhý set.

V úvodu rozhodující sady se Kvitová poprvé v utkání dostala do vedení, když si podržela podání. Tento náskok však netrval dlouho. Ósakaová se oklepala z nevydařeného závěru druhého setu a získala výhodu brejku. Tu mohla ještě navýšit v sedmé hře, česká jednička však díky skvělým servisům otočila zdánlivě beznadějný stav 0:40. Japonská tenistka se tentokrát dalšího životního úspěchu nezalekla a závěr duelu si na svém servisu pohlídala.

Obě finalistky, hrající velmi agresivní tenis, se snažily v zápase dominovat. Jako klíčový se ukázal menší počet nevynucených chyb. Ósakaová jich spáchala 33, kdežto Kvitová 39, přičemž hráčky zaznamenaly shodně 33 vítězných úderů.

„V prvním setu na začátku servírovala fakt výborně, takže jsem neměla šanci na return. Pak jsem šanci dostala, ale return mi tam ne vždycky padl. Hrály jsme jednu výměnu, kdy jsem do toho mohla víc jít, abych využila brejkbol. Přelívalo se to ze strany na stranu, to bylo vidět ve druhém setu, kdy jsem vedla 2:0 a najednou to bylo 3:5. Když jsem otočila druhý set, myslela jsem, že už zvládnu otočit celý zápas. Bohužel se to nepovedlo a nevím, kdy tahle porážka přebolí,“ uvedla na tiskové konferenci Kvitová.

Krejčíková s Ramem ovládli smíšenou čtyřhru
Třetí nasazení Barbora Krejčíková a Rajeev Ram porazili ve finále mixu na Australian Open domácí dvojici Sharmaová, Smith za hodinu a 11 minut 7:6(3) a 6:1. Pro českou tenistku je to celkově třetí grandslamová trofej, když se loni radovala po boku Kateřiny Siniakové na French Open a Wimbledonu. Pro čtyřiatřicetiletého Rama je to premiérový grandslamový vavřín.

„Skoro všechno jsem zreturnovala. Nevím, jestli jsem dneska mohla hrát ještě lépe,“ radovala se Krejčíková. „Hrála jsem fakt velice dobře, z mé strany jsem jim dala málo šancí. Mix se hraje většinou přes holku a dneska to přes mě neměli lehké.“

„Na mečbol jsem zahrála vítězný cross, už jednou mi soupeř přeběhl na síti, tak jsem si říkala, že už mu nedám šanci. Riskla jsem to a dopadlo to tam,“ těšilo Češku.

Více se utkání věnujeme v samostatném článku.

Rod Laver Arena
PETRA KVITOVÁ – Naomi Ósakaová (JPN) 6:7(2), 7:5, 4:6
KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) – Sharmaová, Smith (AUS) 7:6(3), 6:1