Krejčíková má třetí grandslam, poprvé slaví v mixu

- Marek Bartošík

Třetí nasazení Barbora Krejčíková a Rajeev Ram porazili ve finále mixu na Australian Open domácí dvojici Sharmaová, Smith za hodinu a 11 minut 7:6(3) a 6:1. Pro českou tenistku je to celkově třetí grandslamová trofej, když se loni radovala po boku Kateřiny Siniakové na French Open a Wimbledonu. Pro čtyřiatřicetiletého Rama je to premiérový grandslamový vavřín.

Bylo to to méně očekávané finále sobotního programu Australian Open. Po dechberoucím boji mezi Petrou Kvitovou a Naomi Ósakaovou přišlo na řadu finále smíšené čtyřhry, v němž nastoupila Barbora Krejčíková s Rajeevem Ramem. Vedlo se jim skvěle, australský pár Sharmaová, Smith přehráli 7:6(3) a 6:1.

„Super pocit, mám obrovskou radost. Měli jsme velice těžký zápas. Proti nám hrála domácí dvojice, která neměla co ztratit,“ uvedla Krejčíková. „Chvíli jsme vedli, pak jsme ale museli dotahovat. Druhý set už byl dost na naší straně. Ze začátku mi to tady herně moc nešlo a v mixu jsem se zlepšovala a finále jsem už hrála v transu.“

Domácí divoké karty před utkáním budily respekt. Sharmaová se Smithem na turnaji porazili velmi silné dvojice Matteková-Sandsová, Murray i Melicharová, Soares a brousili si zuby na senzační triumf. V prvním setu dotáhli manko brejku a za stavu 6:5 si dokonce vybojovali setbol.

Krejčíková s Ramem jej odvrátili a od té doby převzali otěže zápasu do svých rukou. Zkrácenou hru hladce vyhráli 7:3. Ve druhém setu nejprve odvrátili brejkbol, aby rychle získali výhodu brejku a vypracovali si vedení 3:0. Zbytek zápasu měli pevně ve svých rukou a druhou sadu zakončili po pouhých 25 minutách při ztrátě jediného gemu.

„Děkujeme fanouškům, že tady zůstali i po úchvatném ženském finále dvouhry. Hrát s Barborou bylo skvělé, patří mezi nejlepší deblistky světa. Trvalo mi 65 grandslamů, než jsem poprvé postoupil do finále, titul jsem získal až při své 75. účasti,“ připomněl ještě na kurtu šťastný Ram.

„Gratuluji soupeřům, odehráli skvělý turnaj. Děkuji Rajeevovi, že se mnou na turnaji hrál. Můj dík patří také fanouškům, atmosféra tady dnes byla skvělá,“ doplnila Krejčíková.

Pro třiadvacetiletou tenistku je to celkově třetí grandslamový titul ze čtyřhry, z toho první z mixu. Loni se společně s Kateřinou Siniakovou radovaly na French Open a Wimbledonu.

Pro Američana se jedná o premiérovou trofej z turnajů velké čtyřky. Dosud byl pouze jednou ve finále, a to na US Open 2016 společně s Coco Vandewegheovou.

Rod Laver Arena
KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) [3] – Sharmaová, Smith (AUS) [WC] 7:6(3), 6:1