Daviscupový nováček Lehečka chtěl hrát ve 40 stupních, ale nedovolili mu to

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Kdo je čerstvá tvář v českém daviscupovém týmu Jiří Lehečka? Sedmnáctiletý talent s parádním servisem, který v Austrálii vyhrál devět zápasů za sebou a padl až nešťastně ve čtvrtfinále juniorky na Australian Open. „I tak to byl skvělý zážitek a nemusím se za nic stydět,“ říká v rozhovoru pro Tenisový svět.

Lehečka, kterého v Prostějově trénuje daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil a jeho syn Michal, nejdřív před začátkem Australian Open skvělými výkon vyhrál celý turnaj v Traralgonu. Ten se bere jako příprava před startem juniorského grandslamu.

Spolu s dalšími dvěma českými mladíky – Daliborem Svrčinou a Jonášem Forejtkem – pak došel na Australian Open do třetího kola soutěže. To se českým juniorům na gradnslamu už dlouho nepodařilo. Jako jediný z Čechů pak postoupil ještě o rundu dál mezi osmičku nejlepších.

A nechybělo daleko, aby se Lehečka probojoval i do semifinále. S Američanem Navou hrál 6:7(5), 6:4 a 2:2 v rozhodujícím setu, když byl zápas kvůli čtyřicetistupňovému vedru přerušen. Český mladík chtěl ale hrát dál. „Já jsem byl úplně v pohodě. Dokonce jsem se ptal rozhodčího, jestli to můžeme dohrát venku, když se na tom se soupeřem shodneme,“ popisoval Lehečka.

Bohužel pravidla byla neúprosná a v zájmu zdraví obou tenistů se zápas přerušil. Po několika hodinách následně Lehečka se soupeřem vyběhli do majestátní Margaret Court Areny nesoucí jméno po rekordmance v počtu singlových vítězství na Australian Open. Právě do této krásné haly bylo jejich čtvrtfinálové klání přesunuto. Venku totiž stále nebyly podmínky vhodné pro hraní tenistu.

Lehečka se najednou z malého venkovního kurtu ocitl v aréně pro sedm a půl tisíce lidí. „Ani ve snu jsem nepočítal s tím, že by to mohlo skončit na tak velkém kurtu. Bohužel není lehké jít najednou do haly, když dva týdny hrajete venku. Soupeř to zvládl lépe než já, navázal na výkon, který podával před přerušením,“ vysvětloval po zápase, proč na velkém kurtu vzápětí prohrál všechny čtyři gemy a třetí set celkově 2:6.

„Pro mě byla adaptace těžká, raději bych býval pokračoval i v tom velkém vedru venku. Ale je to i tak skvělá zkušenost, z velké haly si odnáším úžasný dojem. I když jsem tam byl jenom čtyři gemy, fanouškovská kulisa tam byla, i když nebylo plno. Neskutečné,“ zářil český mladík po zápase.

Za své výkony na australském kontinentu se vůbec stydět nemusí. Odváží si skvělou bilanci 9:1 na zápasy proti nejlepším juniorům světa. Potvrdil tak, že nominace do daviscupového týmu byla oprávněná.

„Až přiletíme domů, budu se snažit adaptovat na českou zimu a rychle se dát do kupy, abych mohl začít trénovat s daviscupovým týmem,“ plánoval už cestu Melbourne–Ostrava, která mu přinese i změnu teplot kolem čtyřiceti stupňů.

Celý příští týden pak Lehečka stráví s českým týmem, který čeká kvalifikační daviscupový duel proti Nizozemsku. A Lehečka by si nemusel s Čechy jenom zatrénovat – kapitán Navrátil naznačil, že jednomu z nováčků (v týmu je kromě Lehečky i osmnáctiletý Tomáš Macháč) by rád dal šanci i v zápase.

To by se pak Lehečkovi čerstvé zkušenosti s velkým kurtem na Australian Open pořádně hodily.