Dočká se český tenis dalšího dvojvládí? Překazit ho může jen Ósakaová

- Marek Bartošík

Bylo jich pět, nyní zůstaly tři. Karolína Plíšková, Petra Kvitová a Naomi Ósakaová. Jedna z nich bude po Australian Open světovou jedničkou. Patrně nejblíže má k této pozici jednadvacetiletá japonská tenistka, situace je však pořádně zamotaná.

Tři týdny od 21. srpna do 10. září 2017 se zapsaly zlatým písmem do dějin českého tenisu. Ženskými světovými jedničkami totiž byly Karolína Plíšková ve dvouhře a Lucie Šafářová ve čtyřhře.

Nyní může tato jedinečná situace opět nastat. Mezi deblistkami je totiž aktuálně ve vedení Kateřina Siniaková, v těsném závěsu je její spoluhráčka Barbora Krejčíková.

A jaká je situace ve dvouhře? První semifinálový souboj na Australian Open mezi sebou svedou Petra Kvitová a Danielle Collinsová, ve druhém se představí Karolína Plíšková a Naomi Ósakaová. Zatímco Collinsová za zbývajícími semifinalistkami v žebříčku zaostává, elitní trojice se popere o nejvyšší příčku.

V živém žebříčku je na prvním místě Ósakaová s 5810 body. Už nyní je tak jasné, že Simona Halepová o pozici po 48 týdnech přijde. O pouhých 40 bodů nyní za Japonkou zaostává Kvitová, Plíšková má 5100 bodů.

Jako jediná zatím vystoupala na 1. místo žebříčku Plíšková. Aby rozšířila svou sbírku 8 týdnů z roku 2017, musí turnaj bezpodmínečně vyhrát. Pokud by ve finále porazila svou krajanku Kvitovou, měla by na ni náskok 30 bodů.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová musí taktéž turnaj vyhrát. Postup do finále jí zajistí nejhůře 2. místo v žebříčku, stále by ji však přeskočila její přemožitelka z boje o titul. Pokud by ji porazila Plíšková, pak bude mít český tenis v držení dvě nejvyšší příčky singlového i deblového žebříčku žen. I takový unikát může nastat.

Nejjednodušší, pokud lze takové slovo použít, to má vítězka posledního US Open Ósakaová. Jako jediná nemusí turnaj bezpodmínečně vyhrát, dokonce může prohrát v semifinále. A to za předpokladu, že Kvitová prohraje s Collinsovou a Plíšková nezíská titul.

Přehled počtu bodů všech tří tenistek za postup do finále a v případě zisku titulu:

Jméno

SF

F

W

N. Ósakaová

5810

6330

7030

P. Kvitová

5770

6290

6990

K. Plíšková

5100

5620

6320