Historický úspěch českého tenisu! Dvě jedničky měly naposledy Američanky

- Jan Vojkůvka

Historie ženského tenisu prozatím viděla pouze čtyři státy, kterým se podařilo mít hned dvě světové jedničky ve stejnou dobu. Česká republika se stala teprve pátou zemí, jíž se tohoto milníku podařilo dosáhnout a zapsat se tak do dějin bílého sportu. V nových vydáních světových žebříčků se na čele dvouhry drží Karolína Plíšková, kterou doplnila ve čtyřhře Lucie Šafářová.

Pondělí 21. srpna, v den 49. trpkého výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, se český tenis zapsal zlatým písmem do historie svého sportu. Tenistky Karolína Plíšková a Lucie Šafářová totž drží v singlu a deblu posty světových jedniček. Dosáhly tím milníku, kterého se před nimi podařilo dosáhnout pouze Spojeným státům, Španělsku, Švýcarsku a Belgii.

Není to tak dávno, co tenisový svět znal dvě světové jedničky ze stejné země. Od konce ledna do poloviny května tohoto roku, s pětitýdenní přestávkou, byly na čele obou kategorií Američanky Serena Williamsová a Bethanie Matteková-Sandsová. Než jejich králování nastalo, rozestup od předchozí dominance jedné země je už mnohem delší. Musíme se vrátit do roku 2010, abychom našli dvě jedničky ze stejné země. Byly to opět Američanky, tentokrát ve složení Serena Williamsová a Liezel Huberová.

Právě zámořské tenistky této statistice dominují. V historii počítání světových žebříčků držela tento primát například Martina Navrátilová s Chris Evertovou nebo Navrátilová s Pam Shriverovou.

Americkou výjimečnost narušila poprvé až Španělka Arantxa Sánchezová Vicariová, jež byla první ve dvouhře i čtyřhře v roce 1995. Roku 1998 se stejného úspěchu podařilo dosáhnout Švýcarce Martině Hingisové. Poslední držitelkou pozice světové jedničky ve dvouhře i čtyřhře zároveň byla v roce 2003 Kim Clijstersová z Belgie. Jinak v takových případech panovaly pouze Američanky.

Až doposud. Český tenis, a zejména ten ženský, prožívá zlaté časy. Plíšková se Šafářovou vybojovaly posty světových jedniček, v žebříčku dvouhry figuruje v první padesátce šest reprezentantek České republiky, ve čtyřhře jich pak v nejlepší padesátce je hned osm. To vše je historickým milníkem, kterého dosáhnou jen skutečné tenisové velmoci.

A minimálně tři týdny tomu tak zůstane...