Australian Open: Hurikán Petra dál řádí! Kvitová je v grandslamovém semifinále

- Redakce

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Petra Kvitová je v semifinále Australian Open! Česká tenisová jednička si v úterním čtvrtfinálovém duelu poradila s domácí Ashleigh Bartyovou po setech 6:1, 6:4 a poprvé od roku 2014 postoupila na grandslamu mezi nejlepší čtyřku. V semifinále vyzve Američanku Danielle Collinsovou. V úterý hrály v Melbourne dva české páry o postup do semifinále čtyřhry. Úkol zvládly jen Barbora Strýcová s Markétou Vondroušovou, naopak první nasazená dvojice Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková na turnaji končí.

Kvitová je v semifinále Australian Open!
Petra Kvitová si poprvé po bezmála pěti letech zahraje na grandslamové půdě v semifinále! Česká tenisová jednička pokračovala i v úterním čtvrtfinále ve výborných výkonech a znovu neztratila ani set! Kvitová si v Rod Laver Areně poradila s domácí reprezentantkou Ashleigh Bartyovou, kterou porazila za hodinu a deset minut po setech 6:1, 6:4.

Světová šestka vstoupila do důležitého klání skvěle, když si hned ve druhém gemu vzala servis své soupeřky a dostala se do trháku. Bartyová nestačila na tempo Kvitové reagovat a o servis přišla i podruhé, a to za stavu 4:1 pro Kvitovou. Česká jednička na kurtu dominovala a první sadu získala za pouhých 26 minut poměrem 6:1. Kvitová si připsala v úvodním setu hned dvanáct winnerů, kdežto Bartyová pouze dva.

Druhý set byl již o poznání vyrovnanější. Na podání začala Bartyová, a tak musela Kvitová vždy dotahovat. A to až do stavu 4:4, v ten moment se podařilo české tenisové jedničce získat brejkbol, který dokázala využít a vytvořila si rozhjodující náskok!

Výborně hrající Češka zvládla i hru nervů v desátém gemu, když šla utkání dopodávat. Kvitová vše zvládla, přípsala si v Melbourne již pátou výhru a zahraje si grandslamové semifinále.„Omlouvám se publiku, Ashleigh je skvělá. Začala jsem lépe než v Sydney, pak se ale Ashleigh vrátila a ve druhém setu už jsem musela dost bojovat. Musela jsem chodit hodně hluboko do kolen, protože ona umí skvěle slice,“ říkala Kvitová přímo na kurtu Rod Laver Areny.

„Petra byla dneska neskutečná. Sebrala mi zápas hned na začátku, byla v úderech naprosto přesná a já byla jenom zatažená. Snažila jsem se s tím něco dělat, ale nakonec může Petře jenom pogratulovat,“ povídala Bartyová novinářům na tiskové konferenci.

Další soupeřkou české tenistky bude Američanka Danielle Collinsová.„Vyhrála jsem s ní v Brisbane, ale bylo to přes tři hodiny. Tak snad to teď nebude trvat tak dlouho,“ smála se Kvitová, která si zahraje grandslamové semifinále poprvé od Wimbledonu 2014, kde získala druhý titul na turnajích velké čtyřky.

Strýcová s Vondroušovou už jsou v semifinále Australian Open (6:4, 6:4)
Ve čtvrtfinále ženské čtyřhry zachránily české barvy Barbora Strýcová s Markétou Vondroušovou. Češky si poradily s pátým nasazeným párem Klepačová (SLO), Sanchezová (ESP), který dokázaly porazit dvakrát 6:4.

České duo od začátku vedlo a i když soupeřky v první sadě srovnaly na 3:3, Strýcová s Vondroušovou si vzaly vedení zpět a úvodní sadu vyhrály 6:4. Ve druhém setu mohla Vondroušová ukončit zápas na svém servisu už za stavu 5:2. Nepovedlo se, postup pak ale při svém podání zajistila Strýcová – Češky vyhrály dvakrát 6:4.

Na svém prvním společném turnaji tak senzačně postoupily už do semifinále, ve kterém se utkají s dvojicí Stosurová (AUS), Čang (CHN). Australsko-čínský pár před tím vyřadil Kateřinu Siniakovou s Barborou Krejčíkovou.

„Dneska jsme to hlavně vydřely,” oddychla si po zápase Vondroušová, s čímž její parťačka Strýcová souhlasila: „Nebyl to náš nejlepší výkon, ale takové zápasy, které se vybojují, jsou skvělé!”

Siniaková s Krejčíkovou skončily na Australian Open ve čtvrtfinále (6:7(2), 6:7(4))
První pár světa Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková svůj premiérový titul z Australian Open nezíská. Češky totiž nezvládly své čtvrtfinále proti dvojici Stosurová (AUS), Čang (CHN), když prohrály ve dvou tiebreacích 6:7(2) a 6:7(4).

Český pár v prvním setu své soupeřky hned v prvním gemu brejknul, servis pak následně ztratil. I přesto Češky potom znovu vedly 3:1, 4:2 i 5:3. Jenže soupeřky otočily na 6:5 a Krejčíková se Siniakovou musely naopak odvracet setboly. To se jim po dlouhém gemu povedlo, následně ale prohrály první tiebreak 2:7.

I ve druhé sadě český pár vedl 5:3, jenže set došel stejným způsobem do tiebreaku. Ten byl až do stavu 4:4 vyrovnaný, pak ale Stosurová s Čang získaly tři balonky v řadě, čímž si zajistily postup do semifinále. Krejčíková se Siniakovou se naopak s turnajem loučí.

„Nevyužily jsem šance, co jsme měly. Bylo jich dost, ale nehrály jsem náš nejlepší tenis. Dělaly jsme chyby, které normálně neděláme,“ hodnotila zápas pro Tenisový svět Kateřina Siniaková. „Soupeřky byly na koni, neměly proti nám co ztratit. I přesto nám chyběl kousíček ke zvratu, šance jsme měly. Daly jsme do toho maximum, ale z naší strany to byl trochu den blbec,“ dodala česká tenistka. 

Kateřina Siniaková i přes porážku ve čtvrtfinále zůstane po Australian Open deblovou světovou jedničkou.

Krejčíková si spravila chuť ve smíšené čtyřhře (6:3, 4:6 (10:5))
Barbora Krejčíková si po vyřazení ve čtvrtfinále ženské čtyřhry spravila chuť, když společně s Američanem Rajeevem Ramem vyhráli druhé kolo soutěže ve smíšeném deblu. Česko-americký pár si poradil s polským duem Kubot, Swiateková, když vyhrál 6:3, 4:6 a 10:5 v supertiebreaku. Krejčíková s Ramem jsou tak už ve čtvrtfinále, na soupeře ještě čekají.

Dařilo se také českým juniorům
Sedmnáctiletý Jiří Lehečka v Austrálii dál září. Ve druhém kole juniorské dvouhry si český tenista poradil snadno s Britem Harrym Wendelkenem, kterého za 51 minut porazil dvakrát 6:2. Lehečka na kurtu jasně dominoval, připsal si 10 es a na winnery vyhrál 26:4.

„Největší rozdíl byl v servise. Soupeř nepodával tak dobře, já jsem měl lepší úspěšnost a to asi rozhodlo,“ komentoval zápas sám Lehečka.

Po rychlém zápase tak už jako třetí český junior (po Daliboru Svrčinovi a Jonáši Forejtkovi) postoupil do osmifinále Australian Open, ve kterém na něj čeká nenasazený Američan Zane Khan. Toho Lehečka porazil minulý týden ve finále přípravného podniku v Traralgonu. I s títmo turnajem už se Lehečkova vítězná série natáhla na osm zápasů v řadě.

Čeští junioři se v úterý ukázali i ve čtyřhře. Dvojice Svrčina, Forejtek zvládla zápas druhého kola proti páru Klopper, Montsi a vyhrála 5:7, 6:4 (10:7). Čeští mladíci si tak v Austrálii zahrají kromě osmifinále dvouhry i čtvrtfinále v deblu. 

Tsitsipas prvním semifinalistou Australian Open
Dvacetiletý Stafnos Tsitsipas (15.) pokračuje ve skvělém tažení na Australian Open a stal se vůbec prvním semifinalistou mužské dvouhry. Po vyřazení Rogera Federera si řecký tenista ve čtvrtfinále poradil i se Španělem Robertem Bautistou Agutem (24.), kterého porazil 7:5, 4:6, 6:4 a 7:6(2). Dosavadním maximem Tsitsipase na grandslamech bylo třetí kolo z loňského Wimbledonu, teď si zahraje už semifinále. V něm narazí buď na Rafaela Nadala nebo Francese Tiafoeho.

Collinsová je poprvé v grandslamovém v semifinále
První semifinalistkou ženského pavouka letošního Australian Open se stává Danielle Collinsová (35.). Pětadvacetiletá Američanka, která se ještě před letošním AO nikdy nedostala na grandslamu přes první kolo, zažívá snový turnaj. Collinsová vyřadila již čtvrtou soupeřku, když v úterním duelu porazila Anastasii Pavljučenkovovou (44.) po více než dvou hodinách po setech 2:6, 7:5 a 6:1. V boji o grandslamové finále vyzve lepší z dvojice Kvitová/Bartyová.

Nadal prošel do semifinále
Druhým semifinalistou letošního Australian Open se stal Rafael Nadal (2.). Světová dvojka si závěrečném duelu úterního programu v Melbourne poradila s mladým Američanem Francesem Tiafoem (39.), kterého porazila za necelé dvě hodiny po setech 6:3, 6:4 a 6:2. Nadal tak znovu neztratil set a postoupil již pošesté v kariéře na Australian Open alespoň do semifinále. V něm vyzve největší překvapení letošního ročníku turnaje v Melbourne mladého Řeka Stefanose Tsistipase.

Rod Laver Arena (02:30)
Roberto Bautista Agut (ESP) – Stefanos Tsitsipas (GRE) 5:7, 6:4, 4:6, 6:7(2)
Anastasia Pavljučenkovová (RUS) – Danielle Collinsová (USA) 6:2, 5:7, 1:6
Night Session (09:35)
PETRA KVITOVÁ – Ashleigh Bartyová (AUS) 6:1, 6:4
Frances Tiafoe (USA) – Rafael Nadal (ESP) 3:6, 4:6, 2:6

Margaret Court Arena (01:00)
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Stosurová (AUS), Čang (CHN) 6:7(2), 6:7(4)
Mayer (ARG), Sousa (POR) – Klaasen (RSA), Venus (NZL) 6:4, 7:6(6)

1573 Arena (01:00)
H. Čchan, L. Čchan (TPE) – Bradyová, Riskeová (USA) 3:6, 6:7(3)
Atawová (USA), Srebotniková (SLO) – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA) 4:6, 5:7
Dabrowská (CAN), Pavič (CRO) – H. Čchan (TPE), Rojer (NED) 6:4, 6:3
Babosová, Fucsovics (HUN) – Melicharová (USA), Soares (BRA) 3:6, 2:6

Kurt 3 (02:30)
STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ – Klepačová (SLO), Martinezová Sanchezová (ESP) 6:4, 6:4
KREJČÍKOVÁ, Ram (USA) – Swiateková, Kubot (POL) 6:3, 4:6 (10:5)
Stosurová (AUS), Paes (IND) – Grönefeldová (GER), Farah (COL) 6:4, 4:6, 8:10

Kurt 5
FOREJTEK, SVRČINA – Klopper, Montsi (RSA) 5:7, 6:4 (10:7)

Kurt 19
JIŘÍ LEHEČKA – Harry Wendelken (GBR) 6:2, 6:2