Ve šlépějích Šarapovové?! Teenagerka smázla Sabalenkovou a před Kvitovou myslí na grandslam

- Tomáš Macák

Ve svých dvaceti letech je Aryna Sabalenková stále považována za hráčku s ohromným potenciálem na zisk grandslamu. Teď však – už poměrně známý - talent musel ustoupit jinému. Více anonymnímu. Teprve sedmnáctiletá Amanda Anisimová porazila na Australian Open novou běloruskou hvězdu hladce ve dvou setech a zastavovat se nehodlá. „Chci být další, kdo vyhraje grandslam jako teenager,“ uvedla po velkém vítězství. Teď na ni čeká další obří výzva, a to Petra Kvitová. Tu ale v minulém roce dokázala porazit. Američanka je nebojácná slečna.

Aryna Sabalenková.

Žena, která za poslední měsíce vystřelila neuvěřitelným způsobem vzhůru, mohla být jednou z tajných kandidátek na zisk trofeje z Melbourne. Kurzy ještě lehce poslala směrem dolů po vítězství v Šen-čenu. Byť hned následně vypadla s Petrou Kvitovou v Sydney v prvním kole, světová jedenáctka měla velké ambice.

Když byl po losu Australian Open známý pavouk turnaje, tak nějak se čekalo, že si to s Kvitovou rozdají znovu. V osmifinále. Česká tenistka očekávání splnila, to běloruský talent zklamal.

Na základě toho, že ještě větší talent ohromně překvapil.

Sabalenková byla nečekaně krátká na protivnici jménem Amanda Anisimová. Ročník 2001. Tato Američanka, jejíž rodiče imigrovali do zámoří z Ruska, je teď vůbec nejmladší členkou hlavní soutěže v Melbourne. Jako by zkušenosti vůbec nepostrádala. Bez ztráty jediné sady je už ve čtvrtém kole.

„Pravděpodobně nejlepší zápas, který jsem kdy hrála,“ sypala ze sebe po velké výhře Anisimová. Stala se tak první tenistkou narozenou v novém tisíciletí, jež na grandslamu postoupila mezi vyvolenou šestnáctku. Je také vůbec nejmladší Američankou, která se od roku 1998 do zmíněné fáze turnaje na majoru dostala. Předchůdkyní nebyl nikdo jiný než Serena Williamsová, které se tehdy dařilo na Roland Garros.

Anisimová běloruskou protivnici porazila 6:3 a 6:2 za pouhých 66 minut. „Je to nereálný pocit,“ řekla reportérovi bezprostředně po zápase na kurtu.

Nereálný byl rovněž například její úder ze druhého setu. Dokonalá obrana a následná milimetrově přesná trefa z téměř beznadějné situace přímo na čáru zvedla fanoušky v aréně Margaret Courtové ze sedaček.

Spokojenost nezná mezí.

Stejně tak ale ambice. Nechce zůstat jen u vavřínu z juniorského grandslamu. Ten ukořistila na US Open v roce 2017.

Vidí totiž před sebou příběh Marie Šarapovové, která jakožto sedmnáctiletá dokázala ovládnout Wimbledon. „Rozhodně je někým, ke komu jsem hodně vzhlížela. A také stále vzhlížím. Chtěla bych být další tenistkou, které se jakožto teenagerce povede vyhrát grandslam,“ zasnila se Anisimová.

Na londýnských travnatých kurtech v hlavní soutěži zatím nestartovala, New York i Paříž opustila po prvním kole. To v jejím věku rozhodně není žádná ostuda, spíše důležitý faktor pro uznání toho, jak moc úspěšná její dosavadní túra po melbournských kurtech je.

Tak trochu kopíruje loňskou cestu Marty Kostyukové z Ukrajiny, jež v Austrálii zářila ještě jako patnáctiletá. Na rozdíl od ní už je ale o jedno kolo dál.

Meta jménem čtvrtfinále visí ve vzduchu. Anisimová se teď na kurtu střetne s Petrou Kvitovou. Ta bude favoritkou, ovšem americká tenistka ji dokázala porazit, a to už loni v Indian Wells.  

Momentálně 87. hráčka žebříčku se do Melbourne rozhodně nepřijela jen zúčastnit...