Grandslamový blok je fuč. Tahle vítězná série končit nemusí, tuší Kvitová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE: Loni Petra Kvitová neuhrála na grandslamech víc než dvě kola. Teď je na Australian Open po dlouhých sedmi letech v osmifinále. Soupeřky zatím suverénně kosí a najednou je z ní favoritka turnaje. „Dokážu se na kurtu zase bavit. Konečně jsem opět ve druhém týdnu grandslamu,“ usmála se po posledním vítězství nad Bencicovou.

Když vstoupila po zápase do ospalého tiskového střediska, zachvěly se všude kolem vlny pozitivna. Úsměv sem, úsměv tam, Petra Kvitová má radost, že se její forma konečně ukazuje i na grandslamech – po skalpu Švýcarky Bencicové 6:1 a 6:4 se dostala do osmifinále Australian Open.

To se jí loni na grandslamu nepovedlo ani jednou, i když na jiných turnajích hrála skvěle. Letos zatím dávkuje skvělé výkony všude, oblíbená Češka vyhrála turnaj v Sydney, teď řádí na Australian Open. A natáhla šňůru výher už na osm zápasů. „Tahle vítězná série ještě končit nemusí,“ ví Kvitová.

Vítejte zpátky v osmifinále Australian Open, Petro!
Děkuju. Docela mi to trvalo, že? (smích)

Sedm let. Co se letos změnilo?
Nevím. Patrně se projevuje skvělá příprava. Loni jsem ji měla podobnou, ale bohužel jsem na začátku roku onemocněla. Hlavní je, že jsem zdravá. Podařilo se mi odehrát výborné zápasy v Brisbane a hlavně v Sydney. Jsem ráda, že na kurtu můžu předvést, co jsem natrénovala.

S čím jste v utkání s Bencicovou nejvíc spokojená?
Věděla jsem, že je Belinda nebezpečná. S tím jsem do utkání šla. Od prvního míče jsem na to byla připravená. Nepřipouštěla jsem si, že je průběh hladký, ačkoliv jsem první set vyhrála 6:1. Tušila jsem, že se zvedne. Podrželo mě podání. Obě jsme do úderů šly naplno. Někdy prostě jenom musíte dávat rány, ať letí kamkoliv, což se mi dneska dařilo.

Loni se vám na gradnslamech nedařilo, mluvila jste o psychickém bloku. Podařilo se ho zahnat?
Ano, mám zase sebedůvěru. V klíčových chvílích dokážu dát eso, předvést vítězný úder nebo odehrát opravdu skvělou výměnu. Jsem hráčka, co hodně riskuje. Jakmile mi chybí sebevědomí, dostávám se do potíží. Mám radost, že je teď situace jiná.

Dokážete se letos na dvorci víc bavit?
Ano. Jsem šťastná, že tady hraju tak dobře. Mám fakt velkou radost, že se mi tu po dlouhé době povedlo postoupit do čtvrtého kola.

Teď se střetnete se sedmnáctiletou Američankou Anisimovovou. Co si pamatujete z loňského utkání v Indian Wells, které jste prohrála 2:6 a 4:6?
Hodně horké počasí. Její agresivní hru. Tvrdé servisy i údery od základní čáry. Sama jsem se necítila nejlépe, což bych tentokrát ráda změnila.

V minulé sezoně jste natáhla několik vítězných sérií. Teď se zrovna v jedné další nacházíte. Jaké to je?
Když ještě pokračuju v turnaji, je těžké přemýšlet o nějaké šňůře. Samozřejmě bylo fajn získat v Sydney titul hned na začátku roku. Taky tady mě tenis baví, nemám si nač stěžovat. Doufám, že na osmi výhrách za sebou neskončím. Loni jsem měla dvě ještě o něco delší série. Tak uvidíme. (úsměv)