Fyzioterapeuti mi pomohli, děkuje Hradecká. Kvůli krku servírovala spíše na jistotu

- David Schlegel, Marek Bartošík

Lucie Hradecká v Melbourne využila ke startu v kvalifikaci dvouhry chráněný žebříček. V tom aktuálním jí patří až 532. místo a pokud chce bývalá 41. hráčka světa pomýšlet na návrat mezi nejlepší, musí začít vyhrávat. V Melbourne si poradila s Gruzínkou Jekatěrinou Gorgodzeovou, ale nebyl to jednoduchý zápas.

Gruzínka si vypracovala třináct brejkbolových příležitostí, využila jen jednu. Hradeckou během utkání trápily zdravotní problémy. “V sobotu jsem si při tréninku zablokovala krk. Fyzioterapeuti tady ale odvedli špičkovou práci a dali mě dohromady,” poklonila se Češka odborníkům. Hradecká už může využít chráněný žebříček jen na dalších čtyřech turnajích.

Ze začátku si obě tenistky držely servisy, ale byla to zejména Hradecká, která nabídla Gorgodzeové řadu brejkbolů. “Začátek byl hodně nervózní. Dost foukalo a soupeřku jsem znala jen z jednoho menšího turnaje a nevěděla jsem moc, co od ní můžu čekat. Klíčové bylo, že jsem si dokázala s přehledem udržet servis na 5:3. To mě uklidnilo a začala jsem lépe švihat a set jsem v klidu dotáhla do konce.”

Ve druhém setu Gruzínka za stavu 1:1 poprvé a naposledy v zápase Hradeckou brejkla. “Začala mě tam trochu tahat noha, jak jsem čtyři dny nic moc nedělala. Naštěstí jsem soupeřku hned vzápětí brejkla a pak si podržela servis. Za stavu 3:2 jsem si zavolala fyzioterapeuta, ten mi nohu stáhl a já přestala myslet na tu nohu a uklidnila se.”

Gorgodzeová během celého zápasu nevrátila do kurtu více než čtvrtinu servisů Hradecké. To byla pro českou tenistku velká pomoc. “Já jsem ale dneska servírovala spíše na jistotu, dávala jsem spíš servisy s rotací než tvrdé rány. Přece jen jsem měla zablokovaný krk, tak jsem se snažila dávat pozor. Určitě dokážu podávat i lépe,” hodnotila Hradecká.

Pro Hradeckou šlo o teprve třetí letošní zápas. Na turnaji v Brisbane si poradila se Srbkou Danilovičovou, aby pak uhrála pouhé dva gemy proti Němce Petkovičové. “V Brisbane je to velice nevyzpytatelné. První kolo kvalifikace jsem hrála pod modrou oblohou, ale druhé jsem šla hrát pod střechu. Proti Andree Petkovičové jsem celý zápas hledala míč a nemohla jsem ho najít. Je tam černá plachta, pak asi metr a půl průzor do oblohy a pak bílá střecha. Tenhle zápas bych vůbec nebrala, že jsme byla na kurtu. Celý zápas jsem bojovala a snažila se to zlomit, ale nešlo to,” vrátila se Hradecká ke kruté porážce 1:6, 1:6.

Ve druhém kole kvalifikace čeká Lucii Hradeckou krajanka Tereza Smitková. Obě Češky spolu sehrály nezapomenutelný zápas v roce 2015 na pražské Štvanici. Smitková vedla v osmifinále tamního WTA turnaje v rozhodujícím setu už 5:1 a také měla čtyři mečboly, přesto nakonec prohrála s Hradeckou 11:13 v rozhodujícím tiebreaku.

“Na to utkání si samozřejmě pamatuju. Bylo to velké, obě jsme ten zápas končily v křečích,” zavzpomínala Hradecká. Ta nakonec jako kvalifikantka dokráčela až do finále, kde byla proti Karolíně Plíškové nejblíže triumfu na turnaji WTA ze všech svých sedmi finálových účastí.

Australian Open, Melbourne (ženy, AUS, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
LUCIE HRADECKÁ (532.) – Jekatěrina Gorgodzeová (GRU, 164.) 6:3, 6:3