Bizarní pravidlo o šťastných poražených. Fanoušci žádají změnu

- Marek Bartošík

Karolína Plíšková a Lesja Curenková se po vzájemné souboji ve finále turnaje v Brisbane měly utkat v prvním kole podniku v Sydney. Obě se však odhlásily. Pořadatelé tak místo nich museli vybrat takzvané „šťastné poražené“ z kvalifikace (anglicky „lucky losers“). Jejich volba se však ukázala jako nelogická.

Na jedno z uvolněných míst organizátoři dosadili britskou tenistku Johannu Kontaovou. Ta přitom kvůli problémům s krkem skrečovala dnešní kvalifikační souboj s Jekatěrinou Alexandrovovou již po pěti odehraných gemech.

Někdejší světová čtyřka Kontaová, která si před třemi lety zahrála semifinále Australian Open, má v zítřejším prvním kole nastoupit proti nasazené sedmičce Kiki Bertensové. A podle pravidel na to má skutečně nárok.

„Jestliže tenistka musí odstoupit z kvalifikačního utkání, stále si může během turnaje ponechat právo šťastné poražené. A to za předpokladu, že se včas zapíše u supervizora, že na turnaji podstoupí zdravotní vyšetření a že se zápas hlavní soutěže nekoná ve stejný den, kdy hráčka odstoupila z kvalifikaci či v ní skrečovala,“ píše se v oficiálních pravidlech.

Zmíněný předpis se však vůbec nelíbí fanouškům. „Není to fér, toto pravidlo se musí změnit,“ shodují se příznivci bílého sportu. Jeden z nich na Twitteru poznamenal, že se v případě Britky patrně „nejedná o vážné zranění“. Jiný se netajil tím, že bude fandit Bertensové.