ATP

Berdych na titul nedosáhl. V třísetové bitvě nestačil na Bautistu

- Jan Havlovic

Tomáš Berdych bohužel nedal svému tenisovému comebacku pomyslnou třešničku na dortu. Česká tenisová jednička sehrála v sobotním finále vyrovnanou partii s Robertem Bautistou. Z vítězství se nakonec radoval po bezmála dvou hodinách španělský tenista, který zvítězil po setech 6:4, 3:6 a 6:3. Berdych si tak bude muset na první titul od října roku 2016 ještě počkat.

Úvodní set finálové bitvy v Dauhá byl dlouho vyrovnaný a čekalo se na první zaváhání. To předvedl bohužel český hráč, který ztratil v sedmém gemu podání, což se ukázalo jako klíčové. Bautista získal před vyprodaným hledištěm první sadu za 43 minut poměrem 6:4.

Ve druhém setu předvedl Berdych zlepšený výkon, který se projevil i na skóre. České jedničce se podařilo ve čtvrtém gemu prolomit poprvé v zápase servis soupeře a náskok jednoho brejku si dokázal udržet. Rozhodnout tak musel až třetí set!

Hned na začátku rozhodujícího setu mohl jít Berdych do trháku, avšak brejkbol nevyužil. To Bautista nabídnutou šancí ve čtvrtém gemu nepohrdl. Česká jednička poté přežila kritickou situaci za stavu 4:2, kdy při vlastním servisu odvrátil hned tři brejkboly soupeře!

Berdych se mohl vrátit do zápasu hned v následující hře, ve které měl hned dvě brejkbolové příležitosti. V obou případech však vítěz třinácti turnajů na okruhu ATP nebyl úspěšný. Bautista poté prokázal bohaté zkušenosti, náskok jednoho brejku udržel a utkání doservíroval.

Český tenista sice v pořádí čtrnáctý titul na okruhu ATP nevybojoval, ale s vystoupením na oblíbeném turnaji v Dauhá musí být spokojený. „Byl to úžasný týden. Jsem šťastný za to, jak jsem tento turnaj zvládl,“ řekl při závěrečném ceremoniálu Berdych, který odehrál první soutěžní zápasy od loňského června. 

Bývalá světová čtyřka se vinou náročného programu v Dauhá odhlásila z turnaje v novozélandském Aucklandu, kde měl Berdych startovat poprvé v kariéře. Místo toho zvolil tenista z Valašského Meziříčí klidnější program a přesune se do Melbourne, kde ho čeká start na Australian Open. 

Berdych se v novém vydání žebříčku ATP posune díky zisku 150 bodů o čtrnáct míst na 57. pozici.