Denní menu, 4.1.2019: Brisbane i Šen-čen uvidí česká finále, o titul si zahraje i Berdych! Plíšková nadále vítězí

- Filip Lefenda, Jan Vojkůvka

Po zranění vracejícího se Tomáše Berdycha čekal na turnaji v katarském Dauhá semifinálový duel s Italem Cecchinatem. Proti světové dvacítce dokázal český tenista ve dvou setech uspět a zahraje si své první finále od září 2016. V australském Brisbane se daří také předloňské šampionce Karolíně Plíškové, která je po výhře nad domácí Tomljanovicovou už v semifinále. Květa Peschkeová oplatila světovým jedničkám Krejčíkové a Siniakové loňské porážky z Wimbledonu a Turnaje mistryň a zahraje si v Brisbane o titul. Do finále postoupila po obratu v čínském Šen-čenu také Renata Voráčová.

NA ROZJEZD

03:00

PESCHKEOVÁ PŘEHRÁLA KRAJANKY A ZAHRAJE SI O TITUL: Třiačtyřicetiletá deblistka Květa Peschkeová si zahraje v Brisbane o titul. Češka po boku Američanky Melicharové zdolala své krajanky a světové jedničky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou 6:2, 7:5 a oplatila jim tak porážky z loňského Wimbledonu a Turnaje mistryň. Ve finále vyzvou turnajové trojky nejvýše nasazené tchajwanské sestry Čchanovy. – Krejčíková, Siniaková x Melicharová (USA), Peschkeová 2:6, 5:7

 

HLAVNÍ CHOD

17:30

BERDYCH FAVORITEM SEMIFINÁLE: Výborný start do sezóny prožívá v katarském Dauhá Tomáš Berdych, jenž odehrál vinou zranění poslední soutěžní turnaj loni v červnu. Po skalpech Kohlschreibera, Verdasca a Herberta si třiatřicetiletý Čech poradil i s Italem Marcem Cecchinatem, s nímž se dosud ještě nikdy neutkal. V semifinálovém souboji proti Cecchinatovi uspěl, když ho porazil za hodinu a půl hry 7:6(6), 6:3 a o titul se utká se Španělem Robertem Bautistou (24.). – Marco Cecchinato (ITA, 20.) x Tomáš Berdych (71.) 6:7(6), 3:6

 

A KDO NEMÁ DOST...

10:00

PLÍŠKOVÁ JE V BRISBANE OPĚT V SEMIFINÁLE: Už třetím rokem po sobě si Karolína Plíšková zahraje na podniku v australském Brisbane o finále! Předloňská šampionka zdolala v kuriózním čtvrtfinálovém souboji domácí Ajlu Tomljanovicovou ve třech setech 6:1, 1:6 a 6:1. K postupu, jenž se zrodil za hodinu a 25 minut, si nasazená pětka dopomohla i čtrnácti esy. V semifinále čeká Plíškovou Chorvatka Vekičová, která v pátek povolila Bělorusce Sasnovičové pouhé dva gemy.

Podrobnosti o utkání v samostatném článku. – Ajla Tomljanovicová (AUS, 46.) x Karolína Plíšková (8.) 1:6, 6:1, 1:6

Češi v akci

Voráčová si v Šen-čenu zahraje o deblový titul
Parádní start do sezóny prožívá na turnaji v čínském Šen-čenu deblistka Renata Voráčová, která si po boku domácí Jing-jing Tuan zahraje o titul. Obě jmenované sice v souboji s japonsko-ukrajinským párem Hibinová, Kalininová prohrály úvodní sadu jasně 2:6, v té druhé ale povolily soupeřkám jen jediný gem a vynutily si rozhodující supertiebreak. Také v něm Češka s Číňankou dominovaly a po výsledku 2:6, 6:1 a 10:3 si zahrají premiérové společné finále. V tom narazí na vítězky utkání mezi Bacsinszkou se Zvonarevovou a Pcheng s Jang.

Kilnarová se Štefkovou si v Hong Kongu zahrají o singlové finále
Českým tenistkám se na pětadvacetitisícovém turnaji Hong Kongu daří. Do semifinále postoupila po obratu jak Monika Kilnarová (321.), která přehrála osmou nasazenou Japonku Minokošiovou 2:6, 7:5 a 6:2, tak i Barbora Štefková (300.), jež si ve dvou setech vyšlápla dokonce na turnajovou jedničku. Řekyni Grammatikopoulouovou (172.) zdolala třiadvacetiletá Češka 7:5 a 6:3. Semifinále navíc čeká Štefkovou po boku Holanďanky Krajicekové také v deblu.

ATP/WTA

Qatar ExxonMobil Open, Dauhá (muži, QAT, 1 313 215 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Marco Cecchinato (ITA, 20.) – TOMÁŠ BERDYCH (71.) 6:7(6), 3:6

Brisbane International (ženy, AUS, 1 000 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Ajla Tomljanovicová (AUS, 46.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8.) 1:6, 6:1, 1:6

Semifinále čtyřhry
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ 2:6, 5:7

Shenzhen Open, Šen-čen (ženy, CHN, 750 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále čtyřhry
Hibinová (JPN), Kalininová (UKR) – Tuan (CHN), VORÁČOVÁ 6:2, 1:6, 3:10

ITF/Futures

Kidsland Men’s and Women’s 25K tournament in Hong Kong (ženy, CHN, 25 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Mai Minokošiová (JPN, 273.) – MONIKA KILNAROVÁ (321.) 6:2, 5:7, 2:6
Valentini Grammatikopoulouová (GRE, 172.) – BARBORA ŠTEFKOVÁ (300.) 5:7, 3:6

Čtvrtfinále čtyřhry
Kajitaniová, Kuwataová (obě JPN) – Krajiceková (NED), ŠTEFKOVÁ 0:6, 5:7