Šarapovová měla namále s čínskou teenagerkou. Budeš světovou jedničkou, konejšila ji po skreči

- Filip Lefenda

Hodně těžké utkání má za sebou na turnaji v Šen-čenu Maria Šarapovová. Jednatřicetiletá Ruska byla v souboji s o čtrnáct let mladší Číňankou Sin-jü Wang obrovskou favoritkou, proti skvěle hrající soupeřce ovšem dlouho tahala za kratší konec. Wang vedla po vyhrané první sadě v té druhé 2:0, nakonec ji ale ze hry vyřadilo zranění.

Teprve sedmnáctiletá Wang, jež v loňském roce ovládla ve čtyřhře dva juniorské grandslamy, vedla rychle 4:1 a následně i 5:2. Za stavu 5:3 však domácí tenistka neproměnila na servisu čtyři setboly, a tak dospěl set až do tiebreaku. V tom se nakonec přeci jen radovala asijská teenagerka, která bývalé světové jedničce povolila čtyři uhrané body.

Do druhého dějství vstoupila Wang rychlým brejkem, který následně potvrdila čistou hrou. Ve třetí hře měla Číňanka dokonce další brejkovou příležitost, tu ale neproměnila. Vzápětí ji ovšem začal trápit stehenní sval. 

Šarapovová tak získala tři gemy v řadě. Za stavu 2:3 si pak Wang vyžádala přestávku na ošetření, po návratu na kurt ale neuhrála v následujících dvou gemech ani fiftýn a za potlesku ochozů byla nucena z kurtu doslova odkulhat. V souboji se svou idolkou sahala po senzaci, zradilo ji ale zdraví.

Alespoň částečného zadostiučinění se jí však dostalo po utkání, kdy za ní na lavičku přispěchala právě pětinásobná grandslamová vítězka. „Hrála si opravdu neuvěřitelně. Neuvěřitelně! Jestli v tom budeš pokračovat nadále, jednou z tebe bude světová jednička,“ vykouzlila Šarapovová hřejivými slovy na tváři soupeřky úsměv.

„Takovéto vítězství nemůže těšit žádného hráče,“ přiznala pak na tiskové konferenci Ruska. „Wang na kurtu jednoznačně dominovala a měla velkou šanci zápas vyhrát,“ vysekla talentované protivnici poklonu před novináři. „Má veškeré předpoklady pro to, aby z ní byla velká hráčka. Myslím, že to předvedla už dnes,“ dodala Šarapovová.

O semifinále si turnajová pětka Šarapovová zahraje s nejvýše nasazenou Běloruskou Sabalenkovou.