Hlavně buď zdravá! Kvitová se dojemně rozpovídala ke končící Šafářové

- Jan Vojkůvka

Na kurtu byly rivalky i spoluhráčky, mimo kurt kamarádky. Petra Kvitová se na turnaji v Brisbane, kde má v pondělí volno, vyjádřila na adresu Lucie Šafářové jen v tom nejlepším světle. A své krajance přeje po konci kariéry hlavně tolik potřebné štěstí a zdraví.

Kvitová se v Austrálii v rozhovoru pro oficiální stránky WTA pozastavila nad rozhodnutím své kamarádky ukončit kariéru. Šafářovou přitom plně chápe, ač sama musela prokázat ohromnou vůli, když se vracela na okruh.

„Vím, že v posledních letech měla problémy s nějakými nemocemi a nachlazeními,“ uvedla Kvitová. „Je pochopitelné, pokud už není tak hladová po tom, aby se vrátila na vrchol. Osobně plně chápu, jak složité je vrátit svou hru na určitou úroveň, když kolem vás jsou všichni zdraví.“

Česká jednička, jež v minulé sezoně vyhrála hned pět turnajů, se také pozastavila nad tím, jakou pro ni byla Šafářová v mládí inspirací. „Pamatuji si, jak jsem začínala hrát a Lucka byla jednou z hráček, ke kterým jsem vzhlížela,“ podotkla Kvitová.

„Párkrát jsme spolu trénovaly a já byla jak malé dítě. Hrozně jsem se styděla,“ smála se. „Pak jsme spolu začaly hrát Fed Cup, a byly jsme asi těmi, kdo pozvedl náš tým hodně vysoko. Strávili jsme spolu spolu fedcupových týdnů. Možnost sedět vedle sebe na lavičce a fandit si bylo výjimečné. Obě jsme věděly, jak se ta druhá cítí. Když jsme hrály, vždy jsme se střetly pohledem. Sdílet s ní tyhle okamžiky bylo něco speciálního.“

„Jsem hrdá na to, co jsme spolu dokázaly. Doufám, že teď bude jen šťastná a zdravá,“ řekla na adresu Šafářové, kterou přirovnala k legendě.

„Byla světovou jedničkou ve čtyřhře, hrála finále grandslamů, má spoustu fedcupových titulů a tolikrát reprezentovala. Myslím, že dosáhla všeho, i když nevyhrála grandslam ve dvouhře, ale celkově si myslím, že měla skvělou kariéru. Bezpochyby je jednou z legend českého tenisu,“ dodala.