ATP

Pauza mi ukázala, jaké to bude po konci kariéry, tvrdí Berdych. Návrat se mu blíží

- Radek Štohl

Návrat nejlepšího českého tenisty současnosti se blíží. Tomáš Berdych se již brzy dostane do tenisového kolotoče, když vůbec poprvé v kariéře si zahraje v hlavní soutěži Aucklandu. Zkušený tenista se před začátkem sezóny rozpovídal o zranění, stráveném volnu nebo inspiracích od svých protihráčů.

Berdych se na kurtech naposledy objevil v polovině června. Na podniku v Queen's Clubu nestačil na Juliena Benneteaua ve třech setech. Za další dva měsíce poté Čech celou sezónu prohlásil za ukončenou.

„Polovinu sezóny jsem byl zraněný, tak jsem chtěl mít trochu odlišný začátek roku než obvykle. Australian Open jsem ještě nevyhrál, takže hrát na Novém Zélandu je možná nejlepší způsob, jak toho docílit," řekl Berdych s úsměvem pro deník Stuff.

Poté však již s vážnějším tónem pokračoval. „Dlouho jsem nyní trénoval, abych případně zvládl čtyři týdny za sebou."

Hned ten první Tomáš Berdych začne v Aucklandu, pro jehož turnaj se bude jednat o velkou událost. Vždyť český tenista mezi červnem 2010 a lednem 2017 chyběl jen jediný týden v TOP 10. Během dané doby vyhrál třináct titulů a sedmkrát došel do semifinále grandslamu.

Kvůli špatným výsledkům z první poloviny roku a absencím od června se Berdych propadl až na 71. místo světa. „Bylo to neuvěřitelně frustrující. Během kariéry jsem měl štěstí, že mě nepotkalo mnoho zranění, takže jsem na to nebyl úplně zvyklý," popisoval bývalý čtvrtý hráč světa.

Ačkoliv se jednalo o dlouhých šest měsíců bez tenisu, Berdych také na nuceném volnu viděl pozitiva. Ty spatřil například u Novaka Djokoviče, který se po vynechané polovině sezóny 2017 v dalším ročník vrátil dvěma získanými grandslamy.

„Nyní se cítím svěží, připravený, motivovaný! Doufám, že pauza bude mít na mě pozitivní dopad, podobně jako u jiných hráčů v minulých letech," vzpomíná například na Rogera Federera, který od zdravotních problémů v roce 2016 vyhrál tři grandslamy a znovu se objevil na pozici světové jedničky.

„Ve volném čase jsem měl prostor na manželku, rodinu a přátelé, bylo to osvěžující. Pauza mi ukázala, jaké to bude po konci kariéry," dodal na závěr.

Turnaj v Aucklandu se koná od 7. ledna.