Nečekaná soupeřka Kvitové. Ukrajinka Svitolinová porazila Serenu a teď chce zlato

- Jakub Slunečko

Šok pro miláčka brazilského publika Serenu Williamsovou. Světová jednička měla být podle předpovědí soupeřkou Petry Kvitové do čtvrtfinále olympijského turnaje. Ve třetím kole totiž šla na jednadvacetiletou Elinu Svitolinovou. Podle očekávání to byla poměrně jasná záležitost, jenže na konci se radovala blonďatá Ukrajinka. Svitolinová překvapila obhájkyni zlata z Londýna a vyhrála 6:4, 6:3.

Před tím hrála se Serenou čtyřikrát a pokaždé padla, naposledy dvakrát 1:6. Svitolinová ale tentokrát vypadala na krásném olympijském centr kurtu naprosto vyrovnaně. Nevnímala nic. Ani to, že diváci přáli spíše její slavnější soupeřce. Jenže Serena našla samu sebe v moři strádání.

Na začátku ztratila podání a Svitolinová se chopila šance. „Chtěla jsem ji dotlačit k limitům. Ale ona nehrála dobře,“ popisovala Ukrajinka trápení šampionky. Američanka ale zkoušela soupeřku alespoň zastrašit. Po každém lepším úderu se rozeřvala a vyslala směrem k Svitolinové vítězné gesto.

Ukrajinka ale hned sklopila hlavu a přemýšlela jenom o sobě. Věděla, že určuje chod zápasu. „To byl proti Sereně úplně nový pocit. Už jsem s ní hrála několikrát, ale nikdy se skóre nevyvíjelo v můj prospěch,“ vyprávěla po zápase. A opravdu. Světová jednička byla čím dál nervoznější a publikum se chytalo za hlavu po snadných úderech, které Američanka posílala jenom do sítě.

„Serena, we love you!“ nepřestávali fandit temperamentní Brazilci. Všechno marné, první set pro Ukrajinku.

Jak porazit světovou jedničku?

„Nesměla jsem si dovolit přemýšlet nad tím, že ji vůbec můžu porazit. Ani za stavu 40:30, kdy jsem měla mečbol. Ani v ten moment mě nenapadlo, že zvítězím,“ popisovala Svitolinová svůj recept. Když ale podávala na vítězství, někteří už kvapně opouštěli stadion. Serena byla na lopatkách, smířená se svým olympijským nezdarem.

A to nejenom v deblu, kde ji se sestrou Venus porazily Lucie Šafářová a Barbora Strýcová, ale překvapivě velice brzy i v singlu. Po zápase se Svitolinovou ani nepřišla mezi novináře. Nastal tak komický okamžik, kdy pověřený posel poslouchal ze sluchátek její nahraný vzkaz a tlumočil ho k nataženým diktafonům novinářů.

„Byla to tady skvělá příležitost, která bohužel nevyšla. Pořád jsem ráda, že jsem mohla hrát v Riu, byl to jeden z mých cílů. Užila jsem si to tady a bavilo mě to,“ zněl její vzkaz. Jenže ve skutečnosti se z porážky dostávala mnohem hůře a byla naštvaná.

Hlavně na sebe, protože domácí diváci by ji bývali nosili na rukou, kdyby třeba obhájila zlato z Londýna... tak hodně ji tu milovali.

Teď je všechno pryč a na medaili naopak myslí její přemožitelka Svitolinová. „Porazit Serenu tady na centrálním kurtu, na olympijském stadionu... Je to o to speciálnější, že se mi to podařilo na olympiádě. Chtěla bych zlatou medaili,“ nebála se Ukrajinka velkých cílů.

Teď ji musí ve čtvrfinále zastavit Petra Kvitová. Česká hráčka to ale nebude mít o nic lehčí jenom proto, že nehraje proti Williamsové, ale „pouze“ proti světové dvacítce Svitolinové. Ostatně Ukrajinka už ji dokázala porazit – v roce 2014, krátce po jejím wimbledonském triumfu.