Nejrozsáhlejší konzultace v historii. Australian Open mění od ledna pravidla

- Filip Lefenda

Je rozhodnuto. Vůbec poprvé se bude na lednovém Australian Open hrát v rozhodujícím setu tiebreak, a to netradičně na deset vyhraných bodů.

Jak sami uvádějí, organizátoři úvodního grandslamu sezóny se ke změně pravidel rozhodli po „nejrozsáhlejší konzultaci v historii turnaje“. Do diskuzí byli zapojeni současní i bývalí tenisté, komentátoři, agenti i televizní analytici.

„Věříme, že změna v pravidlech je tou nejlepší možnou jak pro hráče, tak i pro fanoušky,“ prohlásil Craig Tiley, ředitel Australian Open.

Pořadatelé turnaje v Melbourne se pro revoluční novinku rozhodli poté, co ke změně regulí sáhl po letošním ročníku také Wimbledon. V All England Clubu byli letos opět svědky maratonského zápasu, když v semifinále zvítězil Kevin Anderson nad Johnem Isnerem až poměrem 26:24 v pátém setu. Druhý jmenovaný Američan pak byl na stejném místě aktérem nejdelšího tenisového utkání v historii, když v roce 2010 porazil Francouze Mahuta až 70:68 v rozhodujícím dějství. Duel se tehdy hrál tři dny.

Zatímco ve Wimbledonu nastane zkrácená hra až za stavu 12:12, v Melbourne se bude hrát klasicky už za stavu 6:6, avšak netradičně na deset vyhraných bodů. „Dlouhé zápasy si delší tiebreak zaslouží. Bude spravedlivější a může více eliminovat dominanci pramenící pouze z podání. Více si jej užijí také fanoušci,“ cituje Tileyho server BBC.

Nové pravidlo bude platit ve dvouhře i čtyřhře, a to již od kvalifikace. Aplikováno bude i na juniorské soutěže či pro turnaj tenistů na vozíku.

Po této změně je antukový Roland Garros posledním grandslamem, který nadále zůstává u klasické podoby pravidel bez zkrácených her v rozhodujících sadách. Dojde v brzké budoucnosti i na Paříž?