Tenisová extraliga: Přerov senzaci nedotáhl, o finále si zahrají Říčany! Sparta vykřesala naději

- Jan Vojkůvka

Naděje Prostějova na obhajobu titulu zase o něco stouply. TK PRECHEZA Přerov totiž nedokázal navázat na sobotní vítězství nad superfavoritem a v neděli padl s černým koněm skupiny RPM Oázou Říčanami. Přerovu tak vítězství nad Prostějovem k postupu do finále stačit nebude a naopak o titulový zápas si to rozdají prostějovští právě proti Říčanům. Ve druhé skupině deklasovala Sparta jihlavský Spartak a vykřesala pramalou naději. Aby se podívala do finále, muselo by v pondělí proti Jihlavě selhat favorizované I. ČLTK.

Semifinále

TK PRECHEZA Přerov – RPM Oáza Říčany 3:6
Pernilla Mendesová – Jekatěrina Alexandrovová (RUS) 6:3, 2:6, 2:6
Vít Kopřiva – Matěj Vocel 7:5, 6:3
Renata Voráčová – Anastasija Sevastovová 3:6, 2:6
Daniel Brands (GER) – Petr Nouza 7:6(1), 6:4
Peter Gojowczyk (GER) – Marton Fucsovics (HUN) 6:3, 7:5
Denis Istomin (UZB) – Vanni Luca (ITA) 3:6, 6:7(2)
Tomanová, Voráčová – Sevastovová (LAT), Sestini Hlaváčková 3:6, 7:5, 4:10
Gojowczyk (GER), Kopřiva – Lustig, Gengel 6:7(6), 2:6
Istomin (UZB), Brands (GER) – Fucsovics (HUN), Vanni (ITA) 6:7(3), 3:6

Mendesová ztratila vedení
Přerov v boji o finále mohl rozehrát svůj zápas proti Říčanům velmi dobře, ale Pernilla Mendesová neudržela v úvodním utkání vedení proti Rusce Jekatěrině Alexandrovové. S tou česká hráčka prohrála 6:3, 2:6, 2:6.

Deblistka Voráčová rovněž neuspěla. Ve svém utkání s Lotyškou Anastasijí Sevastovovou prohrála podle očekávání 3:6, 2:6 a favoritku zápasu nepřekvapila.

Kopřiva získal první bod
Nezklamal naopak Vít Kopřiva. Tomu se podařilo přehrát MAtěje Vocela po setech 7:5, 6:3 a získal pro Přerov první bod.

Drama musely rozhodnout debly
Za stavu 1:2 na zápasy se Přerovu přeci jen podařilo najet na vítěznou vlnu a důležité body si připsali po svých výhrách Němec Daniel Brands, který porazil Petra Nouzu 7:6(1), 6:4, i jeho krajan Peter Gojowczyk. Tomu se podařilo přehrát Maďara Martona Fucsovicse 6:3, 7:5.

V poslední dvouhře ale Denis Istomin nedokázal pokořit Itala Lucu Vanniho, s nímž prohrál 3:6, 6:7(2) a o tom, jestli Přerov skutečně postoupí do finále na úkor Prostějova, musely rozhodnout až zápasy ve čtyřhrách.

Promarněná naděje
Přerovu se však ve čtyřhrách nedařilo a svou šanci na postup do finále nevyužil. Napřed Renata Voráčová s Nikolou Tomanovou podlehly česko-lotyšské dvojici Andree Sestini Hlaváčkové a Anastasiji Sevastovové po dramatické bitvě 3:6, 7:5, 4:10 a Říčany se dostaly do vedení 4:3 na zápasy.

Výhru týmu následně potvrdil Jan Lustig s Markem Gengelem, kteří porazili pár Gojowczyk, Kopřiva 7:6(6), 6:2 a zajistili Říčanům možnost bojovat v pondělí proti Prostějovu o finále.

TK Sparta Praha – TK Spartak Jihlava 6:0
Anastasia Zarycká – Linda Fruhvirtová 6:1, 6:2
Marek Jaloviec – Leoš Friedl 6:1, 3:0 skreč Friedl
Kateřina Siniaková – Rebecca Šrámková 7:5, 6:2
Lukáš Rosol – Michael Vrbenský 6:3, 7:5
Tomáš Macháč – Dušan Lojda 6:1, 7:5
Václav Šafránek – Martin Vondrák 6:1, 6:1

Zarycká deklasovala mladičkou Fruhvirtovou
Roli favoritky na úvod střetnutí potvrdila Anastasia Zarycká. Česká tenistka v barvách Sparty potkala svou třináctiletou krajanku Lindu Fruhvirtovou, jíž deklasovala hladce 6:1, 6:2 a získala pro svůj tým první bod.

Jaloviec a Siniaková získali další body
Zatímco na kurtu hladce zvítězila Zarycká, obdobně rychle ukončil svůj zápas i Marek Jaloviec. Tomu za stavu 6:1, 3:0 skrečoval duel Leoš Friedl.

Do akce se opět dostala také Kateřina Siniaková. Deblová světová jednička a 31. singlistka světa si poradila se slovenskou tenistkou v barvách Jihlavy po setech 7:5, 6:2.

Macháč nezaváhal
Vítězství na své konto připsal i talentovaný Tomáš Macháč, který měl během listopadu životní formu a přenesl si ji i do extraligy. Zkušeného Dušana Lojdu porazil 6:1, 7:5.

Rosol zaváhání nepřipustil a zajistil Spartě vítězství
Lukáš Rosol v souboji s Michaelem Vrbenským zvítězil 6:3, 7:5, díky čemuž získal pro Spartu pátý, a tím pádem i rozhodující bod.

Jasné vítězství favoritů dokonal ještě Václav Šafránek v souboji s Martinem Vondrákem. Reprezentanta Jihlavy deklasoval 6:1, 6:1.

Naděje Sparty na postup do finále jsou ale i přes jasné vítězství mizivé. Po sobotní porážce z I. ČLTK musí nyní čekat na to, jestli se nestane malý tenisový zázrak a Jihlava favorizovaný tým nezaskočí. I kdyby však ano, muselo by to být hladké vítězství, což pravděpodobnost snižuje ještě více.

Tenisová extraliga den po dni

15.12.
Tenisová extraliga: Prostějovská cesta za dalším titulem se bortí, pražský souboj pro I. ČLTK

14.12.
Tenisová extraliga: Říčany vydřely postup, za Jihlavu bodovala třináctiletá tenistka