Tenisová extraliga: Prostějovská cesta za dalším titulem se bortí, pražský souboj pro I. ČLTK

- Marek Bartošík

Polovina prosince patří tradičně Tenisové extralize. V sobotu bylo na programu semifinále. V Říčanech se utkala TK Sparta Praha, která se musela obejít bez Petry Kvitové, a I. ČLTK Praha. Vítězství si připsal druhý jmenovaný klub. Na prostějovských kurtech byli domácí proti Přerovu favority, ovšem outsider je zaskočil. Jedenáctá trofej za posledních jedenáct ročníků se tak vzdaluje. Kromě toho se v Mostě odehrál zápas o poslední místo, který dopadl lépe pro Severočeskou tenisovou.

Semifinále

TK Sparta Praha – I. ČLTK Praha (Říčany) 1:5
Marek Jaloviec (901.) – Robin Staněk (770.) 4:6, 2:6
Anastasia Zarycká (226.) – Tereza Martincová (191.) 0:6, 2:6
Kateřina Siniaková (31.) – Markéta Vondroušová (68.) 2:6, 6:7(5)
Tomáš Macháč (534.) – Jan Šátral (539.) 2:6, 7:6(4), 7:5
Lukáš Rosol (142.) – Michael Mmoh (USA, 103.) 3:6, 5:7
Václav Šafránek (336.) – Andrej Martin (SVK, 191.) 3:6, 4:6

Staněk si poradil s Jaloviecem
Bez větších problémů přehrál Robin Staněk krajana Marka Jaloviece 6:4, 6:2 a zařídil týmu I. ČLTK cenný bod. Třiadvacetiletý Staněk si připsal tři brejky soupeřova podání, sám odvrátil oba nabídnuté brejkboly. Výrazný rozdíl mezi tenisty byl v úspěšnosti po vlastním druhém servisu. Zatímco Staněk vyhrál 76 % výměn, Jaloviec pouze 57 %.

Martincová deklasovala Zaryckou
Jako uragán proletěla svým utkáním čtyřiadvacetiletá Tereza Martincová. O čtyři roky mladší Anastasii Zaryckou porazila 6:0 a 6:2. Martincová získala bez ztráty vlastního podání hned pět brejků. Po vlastním druhém servisu získala 10 ze 14 výměn.

Vondroušová porazila Siniakovou díky vydařené koncovce
I. ČLTK vede nad Spartou už 3:0. Další bod zařídila devatenáctiletá Markéta Vondroušová po výhře 6:2 a 7:6(5) nad Kateřinou Siniakovou. Dvaadvacetiletá hrdinka nedávného finále Fed Cupu přitom vedla ve druhé sadě už 5:3. Obě tenistky si vypracovaly sedm brejkbolových příležitostí, Vondroušová využila hned šest, Siniaková pouze tři.

Talentovaný Macháč vykřesal Spartě naději
Osmnáctiletý Tomáš Macháč vyhrál v závěru sezóny tři turnaje a brilantní formu si drží i v extralize. Proti Janu Šátralovi sice jasně prohrál první set, pak ale zabral a někdejšího účastníka hlavní soutěže US Open udolal 2:6, 7:6(4) a 7:5. K výhře potřeboval bez jedné minuty dvě hodiny. Sparta díky Macháčovi snížila na 1:3.

Rosol podlehl Američanovi Mmohovi
Dvacetiletý Američan Michael Mmoh porazil žebříčkově hůře postaveného Lukáše Rosola za hodinu a 19 minut 6:3 a 7:5. Američan vzal českému tenistovi třikrát servis, sám o něj přišel jen jednou. I. ČLTK vede nad Spartou už 4:1, rozhodující bod může zařídit Andrej Martin proti Václavu Šafránkovi.

Martin zpečetil výhru I. ČLTK proti Šafránkovi
Laso na krku měl Václav Šafránek, jenž musel vyhrát, aby udržel Spartě šanci na vítězství v klání proti I. ČLTK. Jeho soupeř Andrej Martin ale potvrdil roli papírově silnějšího hráče. Na výhru stačily slovenskému tenistovi dva sety, v nichž porazil čtyřiadvacetiletého rodáka z Brna 6:3 a 6:4. Souboj pražských týmů tak končí trumfem v celkovém součtu 5:1 pro I. ČLTK.

TK Agrofert Prostějov – TK PRECHEZA Přerov (Prostějov) 4:5
Barbora Strýcová (33.) – Pernilla Mendesová (1011.) 6:4, 3:6, 6:1
Norbert Gomboš (SVK, 268.) – Vít Kopřiva (483.) 4:6, 3:6
Lucie Šafářová (105.) – Linda Nosková (-) 6:4, 6:2
Adam Pavlásek (209.) – Daniel Brands (GER, 172.) 4:6, 4:6
Michail Kukuškin (KAZ, 53.) – Peter Gojowczyk (GER, 59.) 6:3, 0:6, 4:6
Jiří Veselý (90.) – Denis Istomin (UZB, 93.) 6:7(6), 6:3, 3:6
Strýcová, Šafářová – Tomanová, Kubáňová 6:2, 7:6(3)
Jebavý, Pavlásek – Gojowczyk, Kopřiva 6:1, 6:2
Veselý Kolář – Istomin, Brands 2:6, 3:6

Kopřiva zaskočil zkušeného Gomboše
Velmi cenné vítězství si připsal jednadvacetiletý Vít Kopřiva, když zdolal favorizovaného Norberta Gomboše 6:4 a 6:3. Český tenista Slovákovi, jemuž loni patřila 80. příčka v žebříčku, sebral čtyřikrát servis. Gomboše srazilo pět dvojchyb.

Strýcová se na výhru proti Mendesové nadřela
Pernilla Mendesová si skvělou formu z halového mistrovství republiky přenesla i do extraligových bojů. Obrovské favoritce Barboře Strýcové dokázala vzít set. Nakonec však 33. tenistka světa zvítězila 6:4, 3:6 a 6:1 a zajistila Prostějovu vyrovnání na 1:1. Tenistky se na kurtu zdržely přes dvě hodiny. Obě zahrály sedm dvojchyb.

Pavlásek na servisu suverénního Brandse nestačil
Přerov zatím superfavoritům z Prostějova na jejich půdě pořádně zatápí. Druhý bod pro Přerov získal německý tenista Daniel Brands, který porazil Adama Pavláska 6:4 a 6:4. Němec sice zahrál jen jedno eso proti dvěma dvojchybám, Pavláskovi však nenabídl ani jeden brejkbol. Sám proměnil dvě ze čtyř šancí.

Šafářová zařídila vyrovnání
Drama v Prostějově pokračuje. Domácí tým vyrovnal na 2:2 díky Lucii Šafářové, která přehrála za 66 minut teprve čtrnáctiletou Lindu Noskovou 6:4 a 6:2. Jednatřicetiletá tenistka využila pět brejkbolů a zahrála tři esa. Po svém druhém servisu vyhrála 60 % výměn, Nosková pouze 39 %.

Gojowczyk poslal Přerov do vedení
V souboji dvou vysoce postavených hráčů se představil Kazach Kukuškin hájící barvy mistrovského Prostějova a Němec Peter Gojowczyk. A vedení se po tomto střetnutí opět ujmul Přerov, neboť Gojowczyk porazil soupeře ve třech setech, ačkoliv první sadu prohrál 3:6. Tu následující pak ale Kukuškina úplně vymazal a nadělelil mu kanára. Rozhodující dějství dokonal obrat v poměru 6:4. Děvětadvacetiletý vítěz jednoho titulu na okruhu ATP si k vítězství pomohl i jedenácti esy.  

Veselý proti Istominovi neuspěl
Další duel rovněž nabídl bitvu dvou silných a v první stovce postavených tenistů. Šťastnější byl ten, který na prostějovském kurtu nebyl doma. Denis Istomin si proti Jiřímu Veselému uzmul první set v tiebreaku, ovšem pak český hráč zabojoval a další sadu získal 6:3. Stejný výsledkem ale posléze zařídil mečbol pro Přerov Uzbek. Veselý neuspěl ačkoliv měl dohromady více vítězných míčů než jeho soupeř. 

Prohru odvrátila Strýcová se Šafářovou
Zkušené tenistky v barvách posledního šampiona extraligy odmítly průšvih v podobě porážky. Barbora Strýcová i Lucie Šafářová navázaly na své předchozí sobotní výhry a potvrdily roli i ve čtyhře, po níž získaly pro Prostějov třetí bod na úkor krajanek Kubáňové s Tomanovou. Ty porazily 6:2, 7:6(3). Je ale nutné podotknout, že několikanásobné fedcupové šampionky s českým párem ve druhém dějství velmi trápily a musely mazat velkou ztrátu.

Jebavý s Pavláskem vyrovnali
Bez problémů si dvojice Roman Jebavý a Adam Pavlásek poradila v druhém zápase čtyřhry prostějovského semifinále extraligy s přerovským párem Gojowczyk, Kopřiva, který z kurtu vyprovodila výsledkem 6:1 a 6:2. Tím tak poslala zápas do devátého rozhodujícího střetnutí. 

Istomin s Brandsem dorazili extraligového hegemona
Mohlo se zdát, že Prostějov nakonec potvrdí roli favorita, když už se vylízal z dvoubodového manka. Jenže šampion posledních desíti let je pokořen. Finále, ve kterém chtěli Prostějovští ukoštistit další trofej, je nyní velmi nereálné. V devátém, rozhodujícím, zápase o tom rozhodlo duo Denis Istomin, Daniel Brands, kteří porazili domácí tenisty Jiřího Veselého a Zdeňka Koláře ve dvou setech hladce 6:2 a 6:3. 

O poslední místo

Severočeská tenisová – LTC Pardubice (Most) 5:2
Libor Salaba (-) – David Novák (-) 6:3, 3:6, 6:3
Marta Lešniak (POL, 602.) – Zuzana Zálabská (-) 3:6, 6:4, 6:3
Chantal Škamlová (-) – Nikola Novotná (-) 6:3, 6:2
Ján Stančík (SVK, -) – Aldin Setkič (BIH, 343.) 7:6(5), 6:3
Petr Michnev (841.) – Uladzimir Ignatik (BLR, 285.) 6:7(7), 1:6
Szymon Walkow (POL, 830.) – Kenny de Schepper (FRA, 207.) 2:6, 1:6
Lešniak (POL), Škamlová – Novotná, Zálabská 6:4, 6:4

Zálabská prohrála bitvu s favorizovanou Polkou
Třiatřicetiletá veteránka Zuzana Zálabská trápila 602. hráčku světa Martu Lešniak více než dvě hodiny, nakonec jí však podlehla 6:3, 4:6 a 3:6. Duel nenabídlo ani jedno eso, zato bylo k vidění celkem jedenáct brejků. Tým Severočeská tenisová získal díky výhře polské tenistky první bod.

Salaba uspěl proti Novákovi, Severočeská tenisová vede 2:0
Šestadvacetiletý Libor Salaba porazil pětatřicetiletého veterána Davida Nováka 6:3, 3:6 a 6:3. Stejně jako úvodní duel, i tento se natáhl na více než dvě hodiny. Vítěz zaznamenal deset es, sedm dvojchyb a čtyři úspěšné brejky, své podání ztratil třikrát. Severočeská tenisová vede nad Pardubicemi 2:0.

Škamlová zvýšila vedení Severočeské tenisové
Pouze hodinu a 17 minut potřebovala Chantal Škamlová k hladkému vítězství 6:3 a 6:2 nad Nikolou Novotnou. Škamlová využila všech pět brejkbolů, její soupeřka jen dva ze šesti. Vítězku nesrazilo ani šest dvojchyb.

Stančík si vyšlápl na Setkiče, jeho tým je blízko výhře
Pětatřicetiletý slovenský tenista Ján Stančík, který nefiguruje v žebříčku ATP, přehrál 343. hráče světa Aldina Setkiče 7:6(5) a 6:3. Severočeská tenisová vede po čtyřech zápasech už 4:0 a je blízko celkové výhře v souboji o poslední místo.

Ignatik udržel šance Pardubic
Do utkání s Petrem Michnevem šel Bělorus Ignatik v nelichotivé pozici - pokud chtěl udržet šance Pardubic na vítězství v zápase o poslední místo, musel českého tenistu porazit. Zároveň je však v žebříčku o mnoho pater výše než Michnev, což v samotném duelu potvrdil. První set sice plejer Severočeské tenisové vzdoroval a padl až v tiebreaku, konkrétně 6:7(7). V nadcházející sadě už ale Ignatik předvedl suverénní jízdu potvrzenou výsledkem 6:1. 

Stíhací mise pokračovala
Původní jednoznačné vedení Severočeské tenisové 4:0 se začínalo výrazně tenčit. Na 2:4 z pohledu Pardbubic snížil francouzský tenista Kenny de Schepper, jenž porazil Szymona Walkowa z Polska. De Schepperovi pomohlo k získanému bodu pro Pardubice i deset es. Zato jeho protivník se na servisu trápil, předvedl hned sedm dvojchyb. 

Severočeská tenisová rozhodla v první čtyřhře
Už po prvním zápase debla ale bylo jasné, že stíhací jízda Pardubic je u konce. Duo ve složení Marta Lešniak a Chantal Škamlová si poradilo ve dvou setech stejným výsledkem 6:4 s dvojici Novotná, Zálabská. Severočeská tenisová tak vyhrála zápas o poslední místo na utkání 5:1.

Další program extraligy naleznete zde.