WTA

Federerovo polití živou vodou u Šarapovové? Těžko, myslí si Hingisová

- Tomáš Macák

Od svého comebacku po dopingové kauze získala jediný titul. Na hvězdu formátu Marie Šarapovové proklatě málo. Od její poslední grandslamové trofeje uplyne v červnu bratru pět let. Může se ještě někdy rodačka z Naganě vůbec vrátit na pozice, které jí několik let zpět patřily? „Nemládne a je velmi nepravděpodobné, že by dokázala hrát tak, jako v sedmnácti, když vyhrála Wimbledon,“ ví dnes už někdejší tenistka Martina Hingisová.

Sama Hingisová moc dobře tuší, jaké to je se po pauzírování vracet zpět do cirkusu jménem WTA. V singlu už sice nenavázala na svá teenagerská léta, ale v deblu dokázala i na sklonku kariéry předvádět skvostné výkony.

Šarapovová, pokud bude chtít, si může na kurtech užívat ještě nějakou řádku let. Otázka je, jak ty následující sezóny budou vypadat. Očekává se, že horší než v letošním roce to nebude. Ovšem na druhou stranu se rozhodně nedá předpovědět, že bude Ruska, která se naposledy představila na US Open, vyhrávat jeden vavřín za druhým.

„Myslím, že jen Maria má představu o tom, zda se dokáže vrátit na svoji předchozí úroveň. S jistotou se dá říct, že to bude ohromně těžké,“ přemítala Martina Hingisová v jednom z pořadů ruské televize Match TV.

Bývalé světové jedničce, která na vrcholu žebříčku strávila 21 týdnů, ale neúprosně běží čas. V dubnu jí bude 32 let. „Nemládne a je velmi nepravděpodobné, že by dokázala hrát tak, jako v sedmnácti, když vyhrála Wimbledon,“ měla jasno Hingisová.  

Ovšem že může i tenisová kariéra zrát jako víno je vidno především v mužském tenisu. „Je zde skvělý příklad Rogera Federera, který čtyři roky zpět řekl, že jeho čas už vypršel,“ uvedla rodačka z Košic. „Nicméně dokázal změnit svůj přístup a teď hraje jiný tenis. Pro Marii by tato změna byla mnohem těžší, hraje fyzický tenis. Bude schopná se dostat do své přechozí formy? Uvidíme,“ dodala Hingisová.  

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Thought this would be it with the☔️ , but ☀️is out, gotta goooo ??‍♀️?

Příspěvek sdílený Maria Sharapova (@mariasharapova),Pro 6, 2018 v 3:52 PST

Když už se Hingisová nacházela v ruské televizní show, přišla řeč i na jinou tenistku z největší země světa. Takovou, která má z Rusek nyní největší potenciál vystřídat Šarapovovou na pozici hvězdy bílého sportu. Jde o jednadvacetiletou Darii Kasatkinovou, která letos vyšplhala do elitní desítky žebříčku.

Švýcarka zná velmi dobře kouče Kasatkinové a tak má poměrně blízko i k samotné hráčce. „Není nejvyšší tenistkou, ale vynahrazuje to velmi silovou hrou. Potřebuje tak dva tři roky, aby dosáhla vrcholu své formy, pak mohou přijít velká vítězství,“ poznamenala na adresu držitelky dvou titulů z okruhu WTA Hingisová.

„Myslím, že další šampionka by se Rusku hodila,“ zakončila.