Hewitt: Nový formát Davis Cupu se mi nelíbí, přesto ho chci vyhrát

- Marek Bartošík

Hrát, či nehrát Davis Cup v novém formátu? Taková myšlenka se honí hlavou mnohým elitním tenistům. Hrdina loňského finále Lucas Pouille má jasno, s týmovou soutěží skončil. Naopak australský kapitán Lleyton Hewitt i přes nesouhlas se změnami daviscupovou loď neopouští.

Lleyton Hewitt patří mezi legendy Davis Cupu. V letech 1999 a 2003 byl členem vítězného týmu Austrálie, dále má na kontě dvě finále a dvě semifinále. Po ukončení aktivní kariéry zastává pozici kapitána australského výběru, čas od času ještě nastoupí do čtyřhry.

Austrálie byla proti reformě Davis Cupu, radost z proměny nemá ani sedmatřicetiletý Hewitt. „Je to zklamání. Nicméně mluvil jsem o tom s Johnem Millmanem i Alexem de Minaurem. Budeme to brát jako možnost hrát za Austrálii,“ stojí na webu tennisworldusa.org prohlášení dvojnásobného grandslamového vítěze ve dvouhře.

Hewittovy svěřence čeká na začátku února v Adelaide kvalifikační kolo proti Bosně a Hercegovině. Pokud uspějí, postoupí do finále, které se za účasti 18 týmů uskuteční v listopadu v Madridu na tvrdém povrchu.

„S novým formátem nesouhlasíme, nelíbí se nám. Přesto ho nechci řešit. Byl jsem zvolen jako kapitán a spolu s týmem uděláme vše pro to, abychom zvítězili,“ doplnila bývalá světová jednička.

Poslední duel památného čtvrtfinále proti Kazachstánu z roku 2015, v němž Australané především díky Hewittovi otočili poprvé od roku 1939 z 0:2 na zápasy: